– Dette er en fantastisk anerkjennelse! Det å få en IALD Award er det gjeveste man kan oppleve som lysdesigner, sier Erik Selmer, ifølge en pressemelding fra Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

foto
Nidarosdomen var kjent som Den mørke katedralen, men det var før det nye lyssettingen ble installert sent i 2020. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Han var glad og rørt da det ble klart at Nidarosdomen hadde vunnet IALD Award of Excellence natt til fredag norsk tid. De konkurrerte mot 200 prosjekter fra hele verden. Det er 39. gang IALD (International Lighting Designer Association) deler ut priser. Kunstmuseet The Twist på Kistefos var inntil nå det eneste norske prosjektet som hadde blitt tildelt denne høythengende prisen.

– Enda viktigere enn å få priser er at Nidarosdomen har fått en ny belysning som gjør at besøkende får sett arkitekturen og de vakre skulpturene i katedralen, samtidig som vi har klart å bevare den sakrale stemningen. Det betyr også mye for meg at Trondheims befolkning er fornøyd med og stolt over den nye belysningen, sier Selmer.

foto
Erik Selmer jobbet i tre med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet. Her sammen med prosjektleder NDR Marie Louise Anker, leder i NDR Bjørgvin Thorssteinsson og Espen Sæther fra NTE. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Brukte tre år på jobben

Erik Selmer og prosjektgruppen startet i 2017 jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. En omfattende jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger.

Med den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også mye enklere å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.

Mange store prosjekter

Erik Selmer er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og har tidligere fått priser for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnelen, Munkholmen og Smaalenene bru. I november 2021 mottok Erik Selmer Norsk Lyspris for den nye belysningen i Nidarosdomen.