- Å omtale asylsøkere som skadedyr, «lopp og lus»,ja, det er rasisme, det er så enkelt som det. Hvorfor er det så himla vanskeligfor enkelte folk å forstå hvorfor vi ikke skal kalle jøder«parasitter», muslimer «kreftsvulster», eller asylsøkere«lus»?

Leder Rune Berglund Steen ved Antirasistisk senter mener Hans Rotmo ødelegger sitt eget rykte somvisesanger med holdningene som er framtredende på albumet «Eurotrua».

- Dette er ikke et oppspill til debatt rundt asylpolitikken. Man må ikke ty til rasistiske utsagn for å skape debatt. Rotmo bruker dette virkemiddlet fordi han liker det. Tyngden han har som musiker blir borte når han skriver slike tekster. Dette er virkelig bunnivå, sier Berglund Steen.

Les også: - De må tilpasse seg våre skikker

- Jeg blir forbannet

Han skulle gjerne sett at Hans Rotmo klargjorde hvem han mener er «lopp og lus» i teksten til «Svarte telt».

- Er det asylbarna?Torturoffer-fedrene? De voldtatte mødrene? Krigsflyktningene fra Afghanistan ogSyria, eller demokratiforkjemperne fra Iran og Etiopia?

- Jeg blir trist når jeg hører noen snakke slik om menneskerpå flukt, men først og fremst blir jeg forbannet. Noe av det mest slående, ogurovekkende, er det komplette fraværet av empati, sier Berglund Steen.

- Gjør folk urett

Hans Rotmo selv hevder at mange er enig med ham i de holdningene som er spesielt framtredende i sangen «Svarte telt».

- Nå med åpne grenser i Europa kommer presset mot landsbygda utenfra. Ingen kommuner vil ta imot de 5000 asylsøkerne som må tvangsutplasseres i norske kommuner. 80 prosent av befolkningen er EU-skeptikere. De ser hva som skjer, eksperter er bekymret – men politikere og media er feige og servile, sier Rotmo som i teksten peker på at diskusjonstemaet forsures ved at folk lett plasseres som enten «rasist» eller «landsforræder».

- Det at Rotmo later som om at hans innvandringsfiendtlig synrepresenterer folk, det er å gjøre folk stor urett. Folk kaller ikke asylsøkere for skadedyr. De verken tenkereller skriver så stigmatiserende og til dels hatsk som Rotmo gjør. Det er stor forskjell mellom å være kritisk til innvandringspolitikken og å fremstille et medmenneske som skadedyr, sier Berglund Steen.

Hele intervjuet med Rotmo kan du lese i dagens papirutgave av Adresseavisen.