I helga arrangeres Go'fot-festivalen på Rica Hell for 12. gang. Asmund Bjørken er selvsagt på plass.

- Jeg var nettopp med på Jazz Open i Bodø, men jeg liker også å spille folkelig musikk. Jeg har alltid hatt to bein å stå på, sier saksofonisten og trekkspilleren Asmund Bjørken (81).

Bjørken skal både spille i kveld fredag og på lørdag.

- Jeg skal spille med en meget god venn og medmusikant som heter Sven Nyhus. Han er en av våre absolutt største spellemenn på fiolin. Og så skal jeg spille med Petter Andreas Røstad som har et veldig bra gammeldansorkester.

For eldre ungdom

Go'fot-festivalen har vært arrangert siden 2004. Bjørken har vært med hvert eneste år, med unntak av i 2013 da han var i Spania og spilte.

- Men jeg var invitert da også. Det er en festival for eldre ungsom som vil høre og danse til tradisjonsmusikk. Festivalen er utsolgt hvert eneste år, det viser at det er behov for den, sier han.

Gjennom alle år har Bjørken spilt jazz og gammeldans om hverandre. Blant annet har han spilt på Molde Jazzfestival 21 ganger, og han har spilt på jazzfestivalene i Voss og på Kongsberg. I sommer er han invitert til Varangerfestivalen.

Go'fot-teoriens far

Når han spiller med Nyhus og  Røstad lørdag, er det stort sett egne komposisjoner som fremføres, og sanger fra albumet han ga ut sammen med Nyhus. Som «Frøsund-minner», «Bergrosa» og «Innherredspols».

For noen år siden besøkte Go'fot-teoriens far festivalen, Nils Arne Eggen.

- Det er han som er kjent for go'foten. Han spilte trommer. Go'foten kan brukes både til å spille fotball og danse med, sier Bjørken, som også liker det sosiale aspektet ved festivalen.

- Der treffer jeg veldig mange trivelige folk som jeg har kjent i mange herrens år, og det synes jeg er ålreit. Det er noe med å ha det trivelig sammen. Det er nok av elendighet ute i verden. Får man folk til å trives, da har man gjort en god gjerning, mener jeg.

Egg og råtne poteter

81-åringen sier han er glad for at han har vært heldig med helsa. Han har ingen planer om å gi seg som musiker med det første.

- Jeg har etter hvert ganske lang fartstid. Og det er ålreit det, så lenge folk trives og liker det jeg holder på med. Men den dagen de begynner å kaste egg og råtne poteter, da gir jeg meg.

Disse spiller også på Go'fot-festivalen i helga: Arnsteins, Tømmerdalens, Petter A Røstads ork., Elvetuns, Kystgutan, Gammeldans, Grenslåt m/Folke Lindqvist og Blåhåmmår`n toraderlag, Ole Ellefsæter, Åge Sogn og Sven Nyhus.

Bjørken har spilt mange ulike musikere gjennom årene. Her er «Asmund Bjørkens orkester» i 1977. Fra venstre: Per Olaf Green, Olav Ingdal, Svein Væren, Ove Bjørken og Asmund Bjørken. Foto: ARKIV