Norgeshistoriens største kunstprosjekt, gjenreisingen av Vestfronten på Nidarosdomen fra 1905, blir «gjen-gjenreiset». I Erkebispegårdens utstilling i sommer introduseres arbeidet til flere generasjoner av våre fremste kunstnere og steinhuggere som deltok i det gigantiske arbeidet. 13 kunstnerne og 23 steinhuggerne jobbet med å fullføre Vestfronten - det største kunstprosjektet i Norgeshistorien.

Arbeidet med å lage skulpturer og utsmykning tok nesten 80 år å fullføre. Selv for den vante trønder har fasaden uløste mysterier.

Adresseavisen fikk seg en guidet tur der Ingrid Forseth, fagleder for formidling og utstillinger og Øystein Ekroll, forsker ved Nidarosdomens restaureringsarbeider, avslørte noen hemmeligheter.

Visste du at...

... da kunstneren Kristoffer Leirdal skulle gi engelen St. Mikael et nytt ansikt mot slutten av 1960-tallet, la han inn en stille protest? Hans markering av kampen mot atomvåpen, opprustning og krig, var å gi erkeengelen ansiktet til den amerikanske protestsangeren Bob Dylan.

... det ikke fantes penger til å ferdigstille rosevinduet til Olavsjubileet i 1930, men takket være en innsamlingsaksjon blant norske kvinner ble vinduet ferdigstilt i god tid før jubileet?

... Biskop Sigurd ble modellert av billedhuggeren Dyre Vaa? Hodene i kurva er bærer ansiktene til tre kjente norske arkitekter: Gudolf Blakstad, Herman Munthe Kaas og Helge Thiis. Dyre Vaa kom i konflikt med de tre arkitektene, og hans «hevn» var å gi de tre avhogde hodene ansiktstrekkene deres.

... på 12-1300-tallet var alle de originale statuene på vestfronten malt i sterke farger, og at dette var svært vanlig på alle gotiske kirker i denne perioden?

... statuen av Kong Ussia er et portrett av arkitekt Gerhard Fischer, som i 30 år jobbet med å skrive Nidarosdomens arkitekthistorie?

... Gerhard Fischer hadde høydeskrekk og sendte sin kone Tulla Fischer opp i stigen for å måle profiler og gjøre undersøkelser, mens han selv satt nede på gulvet og gjorde notater?

For Tulla gjorde alt. Gerhard Fischer brukte 30 år på å skrive Nidarosdomens bygningshistorie. Men han var litt redd for å gå i stiger og stillaser. Og hva gjør en mann av hans generasjon? Fischer sendte opp sin kone, Tulla, som også var hans assistent. Tulla gjorde all jobben mens han kommanderte henne. I forordet i boken han ga ut, står det: «Min hustrus medfødte beskjedenhet forbyr henne å stå som medforfatter av denne boken», selv om hun gjorde like mye av arbeidet. På statuen på Vestfronten under føttene hans, er det en kvinne på en stige. Hun bærer sin mann på ryggen, som hun gjorde hele livet. Dette var skulptøren Sivert Donalis hemmelige hyllest til Tulla. I ettertid er Tulla begynt å bli mer kjent enn sin mann.

... det tar ca 18 måneder å hugge en av de store statuene i stein?

Dette er bare noe av det utstillingen har å by på.

- Vi skiller ut de viktigste karakterene fra historien og lar dem komme til orde i en tegnet versjon av historien. Vi håper denne formen vil appellere både til barn og voksne, sier Forseth.

foto
Englebob: Erkeengel Michael fra Nidarosdomen med ansiktet til Bob Dylan - modellert av Kristofer Leirdal. Foto: Morten Dreier, J. Morten Dreier