Etter at direktør Pontus Kyander sist uke fikk en tekstmelding fra Suzette Paasche der det står at han har satt i gang «et helvetes leven», har det vært stilt spørsmål ved årsaken til Paasches kraftige reaksjon.

Nå forteller Pontus Kyander litt om bakteppet for konflikten. Han forteller også hvorfor han plutselig sa opp sin direktørstilling i november i fjor. Da oppsigelsen ble kjent forklarte Kyander at det var en samlet vurdering av egen livssituasjon som lå til grunn:

- Det har vært en inspirerende tid i Trondheim, samtidig har det siste året vært tungt, med flere dødsfall i nær familie, konflikter rundt Gråmølna og mye bråk i media, fortalte Kyander til adressa.no.

Kyander hevder nå at det var Mist-ledelsen som ba ham om å gå.

– Budsjettet sprakk

Det første Pontus Kyander gjorde da han overtok som direktør ved Trondheim kunstmuseum høsten 2011, var å pusse opp museets hovedavdeling i Bispegata. Sommeren 2012 holdt museet en storslagen åpning av det nye museet med utstillingen «Sammen».

Det skulle vise seg å være dyrt. Kyander forteller at nettopp oppussingen er en av årsakene til at han sa opp sin stilling et drøyt år etter at avdelingen ble gjenåpnet.

– Vi gikk betydelig over budsjett på oppussingen. Likevel burde vi brukt mange ganger mer for å få museet i akseptabel stand. Museets umiddelbare restaureringsbehov tilsvarer 20 til 30 millioner, sier Kyander.

Han forteller at styret i Mist ble orientert om overforbruket.

– De godtok det fordi de så at arbeidet var godt utført og dekket akutte behov.

– Sa opp på grunn av penger

Pengesprekken spredte seg likevel til neste budsjettår. Den avtroppende museumsdirektøren forteller at han fikk strenge mål på hvor mye han måtte spare.

– Det ble klart i løpet av 2013 at jeg ikke ville nå besparingsmålene som var satt. Det var ikke mulig å drive museet med de rammene.

– Var det derfor du sa opp?

– I slutten av oktober ga Mist-ledelsen meg tre dager på å si opp. Jeg skjønner ikke hvorfor de hadde det så travelt, men det handler uten tvil om at samtalene om Gråmølna gikk inn i en ny fase, forteller Kyander, som sier han ga etter for presset.

– Jeg nådde ikke besparingsmålene, og da forlot jeg min stilling, sier Kyander.

– Hvor store summer er det snakk om?

– Det må du spørre Mists ledelse og styre om.

Styreleder Rasmus Brodtkorb i Mist ønsker ikke å si noe om økonomien ved Trondheim Kunstmuseum.

– Jeg skal redegjøre for økonomien for generalforsamlingen i mars. Mer vil jeg ikke si, sier Brodtkorb.

– Fordekte trusler

På torsdag skrev de øvrige syv direktørene i Mist i et debattinnlegg i Adresseavisen at de hadde full tillit til Mist-leder Suzette Paasche. De skrev også at Kyander-saken har «sider som ikke egner seg i det offentlige rom». Kyander reagerer på denne måten å føre en debatt på.

– De har ingen ting de kan ta meg på. Jeg blir dypt ulykkelig over denne typen fordekte trusler. Enten sier man noe, eller så sier man det ikke, sier Kyander.