Jannicke Hoel er sørsame med røtter i Røros. Sammen med mann og tre barn har hun reist helt fra Flåm i Aurland for å delta på den sørsamiske kulturfestivalen Raasten Rastah.

– Vi gjør dette først og fremst av hensyn til barna, slik at det kan få impulser og opplevelser som bidrar til å styrke deres samiske identitet, sier Jannicke.

Hun og mannen Kristoffer Ullern Hansen, som selv er bergenser, sier at de tre døtrene Marie (10), Ragnhild (8) og Kristine (3) føler seg som samer, og at de som foreldre ser det som viktig at barna får godt samisk påfyll.

– Verdt den lange reisen

– Kjøreturen fra Flåm tok drøyt seks og en halv time, så det er jo en lang reise. Men vel fremme føler vi at den var verdt det. Det er morsomt å se at ungene får kontakt med miljøet, og ikke minst at de får møte sine søskenbarn her i Røros, sier Kristoffer.

Bredt programtilbud

Vi møter dem etter at første økt av en workshop med tema form og farge er unnagjort for Ragnhilds og Maries del.

Det arrangeres mange ulike workshops for de største ungene. Foruten form og farge er det småsløyd og hardsløyd, samisk idrett, dans, språk, animasjonsfilm, innebandy og graffiti.

Festivalen har eget program for de minste, og kulturelle aktiviteter som teater, film og konserter for unge og voksne.

– Vi går på form og farge i dag, og det er gøy. Vi har ikke rukket å bli kjent med så mange ennå, fordi vi må konsentrere oss for at vi skal male fint. I morgen skal vi ha dans, og det gleder vi oss enda mer til, sier Marie.

Årets utgave av Raasten Rastah er den 7. i rekken. Aldri tidligere har det deltatt flere barn og unge på festivalen, som syder av aktiviteter både inne på kulturhuset Storstuggu – og utenfor – i regnværet.

Viktig sosial arena

– For oss voksne er også den sosiale biten; det å møte slekt, venner og likesinnede, en viktig motivasjon for å ta turen. Det samiske miljøet er ikke så stort, og vi bor veldig spredt. Derfor er det desto viktigere å nytte anledninger som dette til å komme sammen, sier Jannicke Hoel.