Vil ikke forlate Norge: – All støyen og alle menneskene på gata i Iran er ikke noe for meg, sier svartmetallmusikeren Sina. Han får snart vite om han må forlate landet han alltid har drømt om å bo i. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD

Orkdal: – Jeg er i en veldig spesiell situasjon nå, sier Sina.

– Det er vanskelig å planlegge noe for framtiden når man venter på svar fra Utlendingsdirektoratet. Jeg må få innvilget denne søknaden, legger han til.

34-åringen fra Teheran er noe så sjeldent som en svartmetallmusiker fra et islamistisk land. I over et tiår har Sina spilt inn plater i det skjulte i sitt hjemmestudio i Irans hovedstad. Musikken har sluppet ut til omverdenen, og han er allerede blitt en legende i svartmetallmiljøet.

I hjemlandet har han hele tiden hatt trusselen hengende over seg: Blir han tatt for å spille en blasfemisk musikksjanger i muslimske Iran, kan han få lange fengselsdommer, i verste fall dødsstraff.

– Det er ikke trygt for meg i Iran nå. Jeg vil ikke tilbake, sier Sina som av hensyn til sin egen sikkerhet ikke ønsker å stå frem med fullt navn.

- Har oppfylt kravene

Derfor var Sina lykkelig da han i januar fikk komme til Norge på et halvt års visum. Ikke bare er landet opphavet til sjangeren han vier livet sitt til. Det er også et land der han er fri til å dyrke den uten statlig innblanding.

– Norge er et fantastisk land å bo i. Jeg har allerede veldig mange gode erfaringer og minner herfra, sier Sina.

I løpet av oppholdet har han spilt inn en plate med anerkjente norske musikere, planlagt konserter og fått tilbud om å jobbe som musiker.

– Jeg har vært veldig aktiv og helt klart oppfylt kravene til opphold.

Nå håper Sina at alt dette vil føre til at Utlendingsdirektoratet forlenger tiden han får være i Norge.

– Jeg er veldig nervøs, men også veldig håpefull. Søknaden jeg har sendt til UDI, dokumenterer grundig hva jeg har gjort og oppnådd i Norge det siste halve året.

Naturen inspirerer

Sina forteller at han har funnet roen i landlige Fannrem i Orkdal.

– Jeg har alltid vært en rolig type som liker stillheten og naturen. All støyen og alle menneskene på gata i Iran er ikke noe for meg, sier Sina.

I ledige stunder i hjemlandet forlot han byen til fordel for skogen og fjellene. På Fannrem er det så mye enklere.

– Her kan jeg bare spasere ut døra så er jeg på tur. Naturen inspirerer meg, sier Sina med stjerner i øynene.

Og kanskje aller viktigst:

– I Iran var jeg full av bekymringer. Tanker om situasjonen min kvernet i hodet selv når jeg holdt på med musikken jeg elsker. Her kan jeg jobbe uten bekymringer. Det er en stor forskjell, sier Sina.

Nominert til «Oscar»

Allerede da han kom til Norge i januar mente iraneksperter at han var i fare hvis han reiste tilbake til Iran.

– Myndighetene kobler svartmetall til satanisme. Det kan bli livsfarlig for Sina. Blir han tiltalt for å dyrke Satan, kan han bli dømt til døden, sa professor Mahmood Amiry-Moghaddam til Ukeadressa i februar.

I mellomtiden har Sina knyttet flere internasjonale kontakter og blitt nominert til Metal Hammers «Global Metal Award» – den kanskje gjeveste prisen innen metallmusikken.

– Det var helt enormt å få den nominasjonen. Dette er metallmusikkens Oscar-utdeling, forteller Sina.

- De vet om ham

Men oppmerksomheten har også gjort ham synligere. Sina er omtalt i nisjemedier og i aviser som Klassekampen og Aftenposten i tillegg til Adresseavisen.

– Iranske myndigheter driver med etterretning både i og utenfor Iran. Han har en hjemmeside og har vært i media. Jeg tror de vet om ham, sier professor Moghaddam.

Derfor har Sina en plan b hvis UDI ikke forlenger oppholdet hans.

– Da vil jeg reise til Tyrkia og være der noen måneder før jeg igjen prøver å få opphold i Norge.

For en ting er sikkert. Sina vil tilbake til Fannrem.

– Dette stedet er perfekt for meg. Det er her jeg vil være.