- I realiteten fungerer dette som et kollektiv, det som er annerledes er at tre av oss er eiere, sier Knut (nr. 2 fra v.), som synes det er en fordel å bo sammen med eierne. På bildet: Tobias Lie Albert, Knut Wien, Steffan Robstad Nilssen og Magnus Fanghol Foto: TERJE VISNES

For drøyt et år siden kjøpte Tobias Lie Albert (23) fra Larvik, Steffan Robstad Nilssen (24) fra Kristiansand og Andreas Fagerhaug Dalen (22) fra Oslo tomannsboligen på 200 kvm. De betalte ca fire millioner kroner for huset fra 2005. Med tre leietakere får de finansiert en god del av boliglånet. Ingen av dem har fått økonomisk støtte fra foreldrene.

- Den ene av oss hadde foreldrene som kausjonister, mens to av oss tok opp lån med sikkerhet i boligen. Vi tok opp cirka 1,3 millioner i lån hver. Vi betaler hver ca 6000 kroner i måneden. Leietakerne betaler mellom 3100 og 3700 kroner i måneden.

Få regler

- Vi var realistiske da vi tok opp lån og var forberedt på en renteøkning, sier Steffan.

Guttene kalkulerer også med at de lengre inn i studiet kan få bra betalte ekstrajobber som sykepleiere, og etter hvert leger.

- Har dere klare regler for sameiet?

- Nei, men vi er trygge på hverandre og vi vet at alle tre er fastlåst i Trondheim i over fem år på grunn av studiet. Vi har regler om at hvis én av oss drar ett år utenlands, kan han leie ut sitt rom, sier Tobias.

Ansvarsfulle huseiere

Knut Wien (23), den ene av leietagerne kommer hjem. Han er superfornøyd med å leie av kompisene. Som sivilingeniørstudent ved NTNU bor han både billig og bra like veduniversitetet og sentrum.

- I realiteten fungerer dette som et kollektiv, det som er annerledes er at tre av oss er eiere. Jeg synes det er en fordel å bo sammen med huseierne. Mange huseiere er kun ute etter penger, sier Knut.

Fornøyde husherrer: F.v: Steffan Robstad Nilssen. Knut Wien, (sittende på sofaryggen) Magnus Fanghol og Tobias Lie Albert. Foto: TERJE VISNES