–It will be a monster, gliser Greene når vi spør hva slags øl han er i ferd med å brygge sammen med Austmann-folket.

Lokket til Trondheim

Det nystartede trondhjemske bryggeriet er ikke redd for å prøve noe nytt, og da de hørte at Ian Greene etter ett år ved Voss Bryggeri var på vei tilbake til USA, ble han lokket til å kjøre et stunt i Trondheim før hjemreisen.

Tispirs hjort

Med jobbhistorie fra blant annet Stone og Boneyard Brewery i USA, og en bachelor i ølbrygging på cv-en, ble Greene lokket til Voss med løfter om jakt- og fiskemuligheter. Fiske er det blitt lite av, men på spørsmål om jakt viser Greene stolt frem bilde på mopbilen av en tispirs hjort han felte sist høst. Den har han laget både pølser og spekemat av.

På Voss har Greene hjulpet de lokale ildsjelene i gang. Det medførte at Voss Bryggeri i fjor fikk pris for årets innovasjon på ølfronten i Norge, med «Vossabrygget». Et annet øl han laget på Voss hadde et halvt smalahove i brygget.

For de utvalgte

Hva som skjer med monsterølet som nå gjærer i Austmann-lokalene er ikke godt å si, men det blir nok både smakfullt og attraktivt. Planen er at de 26-27 små fatene som lages kun skal finnes ved gode ølsteder i Trondheim, som Moskus, Den Gode Nabo, Diskoteket og Antikvariatet.

Navnet på ølet blir «The Hopressor».

–Det blir en skikkelig tungvekter dette, ja, sier daglig leder Vinko Lien Sindelar ved Austmann.

Bryggerne hadde ikke noe definert mål da de startet, men har økt mengden av både humle og gjær betydelig. Ølet blir det det blir, når det er ferdig. Men alkoholsterkt blir det, over ti prosent. Og mørkt som asfalt, det er garantert.–Vi har ikke laget noe som ligner på dette før. Gründerne av de mange nye, lokale mikrobryggeriene i Norge er den nye generasjonen innen øl. Vi må bare jobbe for å sette vårt eget stempel på drikken. Samtidig er det viktig å samarbeide, slik vi nå gjør med Voss Bryggeri, sier Sindelar.

Håper på lønn

Austmann Bryggeri startet bryggingen i fjor sommer. Før nyttår hadde de elleve forskjellige øl på flaske, flere av dem lansert på Vinmonopolet. Rundt 50000 liter er produsert, på fat og flasker. Planen var å sette rundt 30 batches, de endte opp med 80.

For 2014 er det planlagt ti nye varianter på flaske, i tillegg til at man fortsetter med noen av de første. Vinmonopolet har kjøpt totalt tolv øl fra Austmann, ti av dem kommer i 2014. Besserweissen, Polaris Single Hop IPA og Easter Ale kommer i første kvartal.

–Kommer vi opp i 100 000-150 000 liter i løpet av året kan vi begynne å tenke på å ta ut normal lønn også, smiler Vinko Sindelar.

foto