I desember ble det kjent at Rock City, der Namsos kommune er den største eieren, kommer til å ende på om lag sju millioner minus i 2012. I dag kom også nyheten om at kommunens musikalsatsinger «Kongen av luftslott» og «Mellom drøm og virkelighet» endte med to millioner i minus.

Ordfører Morten Stene (Ap) benekter imidlertid at kommunen har problemer med økonomistyringen.

Stolte på ledelsen

– Det er ingen sammenheng mellom de to prosjektene. Når det gjelder Rock City er det styret og daglig leder som er ansvarlige.

– Men har dere som eier og lånegarantist, vært kritiske nok til Rock City underveis?

–Ja, det har vi vært. Vi har stilt opp for Rock City hele tiden. Det er et nasjonalt prosjekt, og det er også viktig for lokalsamfunnet at det lykkes. Vi har stolt på styret og ledelsen, og oppdaget først i høst at den økonomiske situasjonen var som den var.

Rock City skylder kommunen husleie for hele 2012, men ordføreren vil ikke bli med på at de har bidratt til å utsette en uunngåelig krise.

– Alternativet var å slå dem konkurs, og det er ingen tjent med. Vi har stilt opp for å få dette under kontroll, og det har vi tenkt å få til.

– Kan det fortsatt være aktuelt for kommunen å slå Rock City konkurs?

– Jeg liker ikke å høre ordet konkurs, det er fryktelig negativt ladet i forhold til hva Rock City står for. Det er klart at kommunen ikke kan ta hele ansvaret, men styret og daglig leder har tatt veldig god tak i dette, og vi har stor tro på at de kommer på rett kjøl. Derfor tror jeg ikke det blir snakk om noen konkurs.

Kommunen kan få storlån i fanget

Rock City har også et lån på 20 millioner som Namsos kommune står som garantist på. Foreløpig betaler de kun på rentene, noe som utgjør 800 000 i året. Fra 2015 må Rock City imidlertid begynne å betale på avdragene. Klarer de ikke det vil kommunen få hele lånet i fanget.

– Lånet er Rock City sitt ansvar det også, så får vi se hvilke grep de får gjort for å kunne betale avdragene. Men så lenge vi er garantist så stemmer det at vi har ansvar for lånet.

– Har dere gamblet på at staten skulle ta over lånet som investeringsstøtte?

– Det har vært en diskusjon om dette tidligere, men vi har etter hvert skjønt at staten ikke kommer til å bidra med investeringsstøtte, men heller øke driftstilskuddet slik at det skal gå an å betjene gjeld, sier Stene.

–Ikke gode nok

Når det gjelder underskuddet på to millioner etter forestillingene «Kongen av Luftslott» og «Mellom Drøm og virkelighet» innrømmer ordføreren at kommunen burde vært flinkere til å holde styr på økonomien.

– Vi skal fortsatt være entusiaster, men vi har lært at vi må ha mer kontroll på budsjett og utgifter. Der har vi ikke vært gode nok, og det skal ikke skje på nytt, sier Stene.

De to millionene må dekkes inn gjennom driften i årene fremover, men akkurat hvor det skal kuttes har ikke ordføreren klart ennå.

– Dette ble kjent sent i går kveld, så det vet jeg ikke ennå. Men det er viktig å ta fram at det var en fantastisk produksjon som har gjort mye bra for omdømmet vårt, så jeg velger å si at vi har kjøpt oss omdømme, sier han.