Tirsdag la en enstemmig jury frem tre vinnere i Statsbyggs åpne plan- og designkonkurranse for et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. På tredjeplass kom Arkitekturfabrikkens prosjekt «Favn». Trondheimsbaserte Arkitekturfabrikken konkurrerte med 110 andre forslag, hvor alle ble vurdert anonymt.

- Å bli plukket ut som en av vinnerne i Statsbyggs konkurranse synes vi er veldig gøy, og det viser at det finnes kontorer som er verdt å merke seg utenfor Oslo også, sier prosjektleder for «Favn», Gro Brandstadmoen.

Les også: Trondheimsfirma med vinnerforslag til vikingtidsmuseum

Rolig og stillferdig

Arkitekturfabrikken ble etablert i 2012, og er i dag et kontor bestående av de fire arkitektene Gro Brandstadmoen, Jens Bjørnstad, Annhild Kjørsvik og Diana Espinosa. På prosjektet «Favn» har de i tillegg hatt med seg Kata Palicz.

- Det har vært veldig viktig for oss at dette har vært en åpen og anonym konkurranse, slik at vi har hatt muligheten til å vise oss frem. Som et ganske nyoppstartet arkitektkontor har det vært viktig å vise hva vi kan, og å komme på banen.

Det er på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet at Statsbygg leder arbeidet med å planlegge et nytt vikingtidsmuseum, og det var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som presenterte vinnerne i går. I tillegg til «Favn» kom prosjektet «Naust», av det danske AART Architects, på førsteplass og «Vikingetiden på ny», av JAJA Architects i samarbeid med Coast Studio, på andre. Disse tre vinnerforslagene skal Statsbygg arbeide videre med.

Øverst i saken kan du se illustrasjoner av alle vinnerprosjektene i bildekarusellen.

Les også: Minnestedet engasjerer

Rolig og stilferdig

Dagens Vikingskipshus, tegnet av Arnstein Arneberg, er fredet, og et av kriteriene i konkurransen var at det nye bygget skal knyttes opp til dagens museum. Dette skal «Favn» ha lyktes godt med. I uttalelsen til juryen står det blant annet at «forslaget favner om skipene og landskapet med et tydelig arkitektonisk grep som kommer Arnebergs arkitektur i møte».

Brandstadmoen mener alle de tre finalistene har jobbet godt med det gamle bygget.

- Vi føler at alle har ganske like konsepter på mange måter, med rolige og stillferdige tilbygg til Vikingskipshuset som det er i dag. Samtidig har prosjektene en del ulikheter, og vi synes fremdeles at vi har et veldig godt forslag.

Statsbygg vil invitere vinnerne til forhandlinger om videre prosjektering og vil inngå kontrakt om dette før sommeren. Tidligst byggestart for nybygget er i 2020.

Dette er arkitektene bak «Favn». Fra venstre: Kata Palicz, Jens Bjørnstad, Gro Brandstadmoen, Diana Espinosa og Annhild Kjørsvik. Foto: privat