Det var nå eller aldri. Derfor tok Gåte med seg det som var av opptaksutstyr og dokumenterte både Blæst-jobben og Rockefeller-jobben under den vemodige avskjedsturen i mellomjula i fjor.

- Skylder fansen

I går fikk bandet plata fra trykken.- Dette skylder vi fansen. Vi var alltid først og fremst et live-band. Jeg vet om så mange som ikke likte platene våre, men som digga konsertene, forteller Magnus Børmark.

Den eksentriske gitaristen er også lydnerden i Gåte. De siste ukene har han jobbet hver natt bak miksepulten få ferdig liveplaten «Liva» før påskehelga.

Så plata i går

I går foregikk imidlertid den viktige første «visningen» av plata til de andre i bandet. Vi var med på lasset.- Fint cover, sier Sveinung Sundli og melder seg med det ut av intervjuet et kvarter for å lese liner notes-en i coveret.- Vi har hatt det så hektisk alle sammen at vi har latt Magnus få styre denne prosessen. Jeg var vel innom i 20 minutter og fikk sagt min mening om låtutvalget, forteller bassist Gjermund Landrø.-  Jeg har ikke hørt en skit, mumler Sveinung bak coveret.

Ærlig liveplate

Magnus har tydeligvis hatt full kontroll på «Liva».- Hva med Gunnhild, da? Det er lett å synge noen toner surt i løpet av en lang konsert.- Gunnhild er autist på å synge rent. Det er bare å sette henne framom en mikrofon og trykke play, skryter Magnus. - Hvorfor heter plata «Liva»?- Det er Gunnhilds avgjørelse. Hun har bestemt hva alle platene våre skal hete. Det er vel en omskriving av «live», men a-en gjør at du ikke faller til ro, forklarer Magnus.

Plass i rockhistorien

Spekulasjonen i Dagbladet om at liveplata er et resultat av at Gåte «skyldte» plateselskapet ei plate, blir kategorisk avvist av bandet.- Warner hadde opsjon på vår neste plate, om vi skulle valgt å gå i studio igjen, forklarer Sveinmunug.- Hvilket er svært usannsynlig, konkluderer Landrø.I tillegg til å være en gest til fansen mener Magnus den har historisk verdi.- Dette er et mer tidløst lydfotografi av hvordan vi hørtes ut enn studioalbumene. Derfor synes jeg plata er viktig.- Dette er kanskje det siste Gåte-intervjuet dette, da?- Nja. Vi kommer ut med dvd til høsten. Skal vi si samme sted 30. september? fleiper Gjermund.

Foto: PAUL KLEIVEN