TSO vil endre navnet

Vil løfte fram opera som en viktig del av virksomheten.

Trondheim Symfoniorkester bytter navn til Trondheim Symfoniorkester og Opera.   Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

- Dette er justeringer, som følge av endringer i mandatet vårt og hva vi faktisk holder på med, sier Roar Leinan, direktør i Trondheim Symfoniorkester, TSO.

LES OGSÅ: Fem restauranter i Trondheim er på liste over de beste i Norden

LES OGSÅ: Dum 90-tallsmoro med badevakter

Kunstnerisk råd ut

I de gamle vedtektene står det at ansvaret for kunstnerisk planlegging ligger hos kunstnerisk leder/kunstnerisk råd. Det er også nedfelt at stiftelsen skal ha en prøvespillkomité.

Begge disse punktene er tatt ut i forslaget til nye vedtekter, men Leinan sier det ikke har noen praktisk betydning for TSOs organisering eller daglige drift.

Friserer vedtekter og løfter fram opera: - Vedtektene er frisert for å samsvare med virksomheten vår slik den er i dag, sier direktør i TSO, Roar Leinan. 

 

- Dette er vedtekter med lang historie, som ikke er justert i takt med at organisasjonen har endret seg. Nå har vi forsøkt å standardisere dem. Vi har fortsatt et faglig råd og en programkomité, og endringene er gjort i forståelse- og med godkjenning i administrasjonen og orkesteret.

Vil løfte opera

I forslaget til vedtektsendringer skal TSO heretter hete Trondheim Symfoniorkester og Opera.

Knallsuksess: «Otello» var en storsatsing for TSO, og gikk for fulle hus i Olavshallen. Nå vil symfoniorkesteret endre navn for å løfte opera som en del av virksomheten. 

Lidenskap: Det starter med kjærlighet og ender med brå død mellom Otello (Ian Storey) og Desdemona (Marita Sølberg).  Foto: Sven-Erik Knoff

 

- Vi beholder dagens logo, TSO er innarbeidet og et tydelig varemerke i seg selv, så vår intensjon er å synliggjøre at opera er en vesentlig del av virksomheten vår.

«La Traviata» i mars

Det har nok mange fått med seg, ikke minst med siste storsatsing på Guiseppe Verdis «Otello» tidligere i år, som forøvrig fikk en begeistret 6-er av Adresseavisens anmelder. Og det skal bli mer Verdi, mer kjærlighet, mer intriger og mer død. Om et knapt år er det premiere på «La Traviata».

Operakoret bidro til at Otello ble en helt spesiell opplevelse for publikum.  Foto: Sven-Erik Knoff

 

- Her samarbeider vi med Gøteborg og København om kulisser og fysiske rammer, men hele produksjonsapparatet er tilknyttet TSO, med Randi Stene som castingsjef, forteller Leinan.

LES OGSÅ: Framfører dødsmess med lyst preg i Vår Frue kirke

Makten nærmere TSO

Styret i TSO består av sju medlemmer med varamedlemmer. Tidligere var det staten v/ Kulturdepartementet som oppnevnte styreleder og halvparten av styret i TSO. Nå har Sør-Trøndelag fylkeskommune fått dette ansvaret, mens Trondheim kommunne oppnevner ett medlem og de to siste er ansatterepresentanter som før.

På forsiden nå