Aktuell igjen etter fire tiår

De hadde ikke spilt sammen siden slutten av 60-tallet . Nå gir Geir & Stein ut sitt andre album som duo på et halvt år.

I mimrekroken: Geir & Stein er Geir Johansen (til høyre) og Stein Wangsmo. De begynte å spille sammen i 1962, sluttet i 1969, men tok opp tråden igjen i 2010. Nå gir de ut sitt andre album som duo på et halvt år, men har så vidt tid til å mimre litt sammen på Rockheims 60-tallsrom.  

Saken oppdateres.


I 1969 følte Stein Wangsmo han sto ved et veiskille.

Han skulle i militæret, voksenlivet ventet. Han sa farvel til bandkompisene, farvel til rocken.

–Bortsett fra noen få gjenforeninger var jeg helt ute av musikken i fire tiår, sier Wangsmo. I 1969 hadde han spilt sammen med Geir Johansen i syv år. Først i The Shirrows, Trondheims da heteste rockeband, så i andre ledende band som Saunters og Vikings. Johansen fortsatte i Four Jets, flyttet til Sandefjord og har vært profesjonell musiker på Østlandet. Wangsmo begynte i en annen «ung» bransje i 1974, og har jobbet i IT-bransjen siden.

I 2007 traff de to hverandre mer eller mindre tilfeldig på Torp flyplass, og kontakten ble gradvis tettere. I 2010 begynte de å drodle rundt gamle favoritter fra 60-tallet i Geirs hjemmestudio i Sandefjord.

Plata «High Noon – After All These Years» ble først bare utgitt privat og distribuert blant venner, men folk var så begeistret at den ble utgitt på ordentlig av plateselskapet Tylden & Co. Avdøde Audun Tylden fikk sin debut i popbransjen som manager for The Shirrows, og selskapet drives nå av Shirrows-medlem Tom Hovde.

Velarrangert pop

På plata spiller duoen en rekke låter av duoen Peter & Gordon, noe Simon & Garfunkel, litt filmmusikk og gammelpop blant annet av Del Shannon. –Mye av materialet er ting vi spilte med The Saunters på slutten av 60-tallet, det er en type velarrangert popmusikk ikke mange andre holder på med nå for tiden, sier de to.

De spiller alt selv, spesielt Geir Johansen har brukt mange arbeidstimer i studio og lagt lag på lag av instrumenter. Derfor er det ikke så aktuelt å gjøre livejobber.

–Dere måtte nesten ha jobbet med Trondheim Symfoniorkester da?

–Ja, vi har faktisk diskutert det, sier Johansen. –Økonomisk er det helt urealistisk, selvfølgelig. Men det skal ikke stå på oss, sier Stein Wangsmo med et glimt i øyet.

Ute via alle kanaler

Duoen har gjort ferdig album nummer to, som får tittelen «I Think Of You» etter låten av Merseybeats. I går var de to på Rockheim og spilte inn video for den og «Woman» av Peter & Gordon. Begge legges ut på Youtube. Fans har tidligere kunnet høre låter de har spilt inn i studio, som Buddy Hollys «Raining In My Heart» på duoens egen hjemmeside.

De to spiller ganske riktig fortsatt den musikken de spilte da de var tenåringer, men de bruker alle moderne hjelpemidler. Musikken gis ut på cd, men er tilgjengelig på streaming via Wimp, Spotify og andre steder. De er på Youtube, egen hjemmeside, og nyheter om dem spres via Facebook. –Det er noe annet å holde på i dag. Det koster noen hundrelapper å fly mellom Sandefjord og Trondheim, musikken kan spres ved et tastetrykk, og vi har råd til det utstyret vi trenger. Det gjelder bare at ikke konene våre får greie på hvor mye det egentlig koster, ler de to som har gitt ut tre ganger så mye musikk på et halvt år etter gjenforeningen som de gjorde i de fire årene de var The Shirrows.

Klypp håret fyrst

Det var litt annerledes før. The Shirrows spilte sin første konsert på Ler 17. mai 1963. De tok toget, med slagverket og de andre instrumentene samt forsterkerutstyr og høyttaler og det hele – og spilte så for et publikum som høylydt krevde gammeldans i stedet for bandets repertoar. Året etter, på Skogn, nektet lensmannen bandet å komme. «Klipp håret fyrst, så kan me snakkast» var beskjeden. Minnene renner inn der vi sitter på Rockheims 60-tallsavdeling. Resten får vi ta neste år, da skal 50-årsjubileet markeres på høvelig vis og neppe på Ler.

Inntil videre dreier det seg om Geir & Stein, og albumutgivelse nummer to. De to er godt i gang med planleggingen av album tre, som de tenker å gi ut neste sommer.

–Og etter det er det vel på tide med et greatest hits-album, fabulerer Geir Johansen. De to er snart pensjonister, men absolutt tilbake på gutterommet.

På forsiden nå