Knallbra samling

Trondheimsrock sommeren 2014 er en bra årgang, skal vi tro supert samlealbum.

Saken oppdateres.

Sorgenfris sommer-cd er en super tradisjon, en flott oppdatering på aktuelt talent i den levende musikkbyen Trondheim, med fokus på undergrunnsmiljøet.

Årets utgave byr på 18 låter, der det aller meste er ferske bidrag i en miks av veletablerte og nye band. Noe er allerede utgitt, gjerne promovert som singler, andre låter er eksklusivt for denne samlingen. Noe er fengende popmusikk, noe energisk rocka, noe pussig og småskeivt, men alt kan karakteriseres som tilgjengelig. Selv representanter for sjangre som enkelte tror de misliker, som metal eller rap, har med låter med åpenbar crossover-appell. Arabs In Aspic vil overraske mange, mens Bad Spit (og TFuzz) med «Lev en gang» presenterer tilnærmet visepop, og dessuten et av samlingens flotteste spor. Det er en lite kjent gammel perle som er dratt frem i lyset. En enda eldre perle er Lilieduggs «Neonråte», en klassiker fra 80-tallet.

Bad Spit og Liliedugg konkurrerer om bestelåtsprisen med countrybandet Sugarfoot forsterket med Ida Jenshus. Deres «Ego In a Bag» er fortsatt en av de flotteste låtene i 2014, uansett geografi eller musikalsk sjanger.

Albumets 18. og siste låt er bare presentert med spørsmålstegn, men en kjenner fort igjen Motorpsycho – også de er på sitt mest poppede og tilgjengelige. En nedtonet og fin låt med akustisk gitar og mange delikate elektroniske lydelementer (inkludert leke-instrumenter?), psykedelisk stemningsfull som om de var et undervannsorkester på en fin sommerdag.

Jeg kunne ha nevnt mange låter. Men for å ta noe av det mest gledelige, en serie låter med gode, snurrige trønderske tekster fra The Beards, Tullskattesnutene og Øyvind Ryan – to av dem ikke tilgjengelig andre steder. Blomst tar opp tråden med norskspråklig punk. Pekka Volt er tilbake og har oppdaget highlife-gitaren, Rodgers er goodtime-rock med litterær snert, Terry Lee Hale gjør seg med vokal hjelp av Andreas Elvenes. The Pink Moon og Octopus Tree er ferske rockeband vi vil få høre mer fra, og da har vi vel snart nevnt alt: bortsett fra de «skikkelige» bandene The South, Woodland, Soup og Aqpop.

Alt i alt – litt av en samling. Når du først har hørt den noen ganger, vil den bli stående i cd-spilleren. For du har vel fortsatt en sånn?

 
På forsiden nå