Ikke helt på vidda

SPILL: «Horizon Zero Dawn» byr på den flotteste åpne verden i et spill noensinne. Dette er blendende vakkert.

Saken oppdateres.

HORIZON ZERO DAWN

PS4

Du skal se mye før øynene faller ut, heter det. Vi merker allerede at de begynner å løsne bak i kraniet vårt. For «Horizon Zero Dawn» er det vakreste spillet noensinne. Det er helt til å miste pusten av. En endeløs horisont befolket med mennesker og mekaniske dyr; en post-post apokalyptisk verden så fascinerende at du til tider får meg lyst til å bare legge ned kontrolleren og bare nyte synet av det som foregår rundt deg.

Vi sier post-post apokalyptisk for tidsperioden som «Horizon Zero Dawn» foregår i er så lenge etter ( den ikke uutalte) apokalypsen at vi er tilbake til en slags framtidig ekvivalent av bronsealderen ( med noen få innslag av teknologi som har overlevd).

Om du tidligere har erfaring med åpen-sandkasse -spill som f.eks. «GTA», «Assassin's Creed» eller «Far Cry» så kan du lett forestille deg hva du får her. «Horizon Zero Dawn» kan lett sammenlignes med sistnevnte hva utforsking og geografisk utstrektning angår. Men der slutter også sammenligningene. For der «Far Cry» er et rent skytespill så er «Horizon Zero Dawn» så mye mer. Det er en action-spill pakket inn i et rollespill som igjen er pakket inn i en overlevelsessimulator ( tenk «DayZ»).  Fokus for denne historien er Aloy. En ung kvinne som er både jeger og kriger. Det finnes en klar rød tråd gjennom historien som fortelles i «Horizon Zero Dawn», men aller best er spillet når du spiller det på dine egne premisser. Enten du nå bestemmer deg for bare å utforske denne enorme og fargerike verdenen eller om du er mest fristet til å ta på deg de mange sideoppdragene, så venter det opplevelser og belønninger bak hvert et hjørne i denne fantasiverdenen.

Utviklerne som står bak «Horizon Zero Dawn» er det nederlandske studioet Guerrilla Games. Et studio som er mest kjent for «Killzone» -serien. En usedvanlig mørk og dystopisk rekke av skytespill. «Horizon Zero Dawn» er den rake motsetningen til «Killzone». Dette spillet er kanskje det lyseste og mest optimistiske av alle sandkassespill der ute. Det betyr ikke at spillet er lett eller ikke byr på utfordringer, men derimot at spillet planter et stort glis på deg som aldri slipper taket -selv etter mange timers spilling. Her stemmer alt. Grafikken, spillmekanismene, historien, dialogen og spillgleden.

Det skulle forundre meg stort om ikke «Horizon Zero Dawn» kommer til å ta med seg det meste som finnes av priser når året er omme. For så bra er dette. Et lite mesterverk fra Nederland, altså.

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå