– Dette er seertall vi er fornøyde med. Det er en helt syk konkurranse på tv i høst, med mye godt norsk innhold i alle kanalene. I tillegg valgte nok en del seere fotballkampen på TV 2, kommenterer dramasjef Hans Rossiné i NRK.

Premieren på dramaserien «Hjem» søndag kveld er det sjette mest sette tv-programmet forrige uke. 702 000 fikk med seg seriestarten, bare slått av «Nytt på nytt», «Skavlan» og «Farmen». I tillegg har 30 000 fått med seg den andre episoden som allerede er lagt ut på nettet.

Les også: «Farmen» danket ut «Nytt på nytt»

Takknemlig for seere

– Førsteepisoden har nyhetens interesse. Det er først etter tre-fire episoder vi kan se om seermønsteret setter seg, og få klare indikasjoner på hvor mange som ønsker å følge en serie, forklarer Rossiné.

Selv om dramasjefen er fornøyd med seertallet, er det fortsatt et stykke igjen til dramasuksesser som «Himmelblå» og «Lilyhammer», der premieren hadde henholdsvis 923 000 og 998 000 seere. Sistnevnte er tidenes høyeste premieretall for en dramasatsing på tv-kanalen.

Les også: 1,3 millioner så Kims oppstandelse

– Seertall alene er aldri noe argument for NRK til å lage og formidle norsk drama. NRK skal ha et bredt tilbud av dramasjangre, fra danske «Forbrytelsen» og engelske «Downton Abbey», til norske «Hellfjord», «Halvbroren» og «Hjem». Og i det vanvittige konkurransebildet vi har i høst, er vi i grunnen dypt rørte og takknemlige for enhver seer som velger oss og setter pris på det dramatilbudet vi har, sier han.

Landlig drama

«Hjem» handler om tobarnsmoren Annika (Jannike Kruse), landslagsskiløper Trine (Kaia Varjord), og bondejenta Oda (Heidi Ruud Ellingsen), som får vite at de er halvsøstre.

Serien foregår i Vestfossen i Buskerud og består av åtte episoder. Trondhjemmeren Pål O. Nissen og Cathrine Simonsen er produsenter, og fem personer har vekslet på å være regissør.

Andre sesong er nesten ferdig innspilt, og får premiere etter «Halvbroren», basert på Lars Saabye Christensens roman, på nyåret. Totalbudsjettet på første sesong er 32 millioner kroner.

Fra tre til fem

Pressen har vært blandet i mottakelsen. Dagbladet og VG har gitt «Hjem» treer, Aftenposten, Vårt Land og Bergens Tidende har kastet fire på terningen, mens Drammens Tidende og Nettavisen har latt seg begeistre og gitt terningkast fem.

– Nogenlunde den samme mottakelsen fikk «Himmelblå» og «Lilyhammer», sier Hans Rossiné.

Odelsønsker: Heidi Ruud Ellingsen spiller Oda som blir rasende når hun får vite at hun likevel ikke får overta familiegården.