Siste turne på engelsk

Når Askil Holm spiller på Blæst i kveld, er det siste gang han synger på engelsk i Trondheim.

Saken oppdateres.

–Jeg har gjort det jeg skal på engelsk. Jeg er i slutten av 20-årene, har levd litt og fått en erkjennelse av at det norske språket fenger meg mer, forklarer Askil Holm og nevner svenske artister som Lars Winnerbäck og Joachim Thåström som inspirasjonskilder.

Nå ønsker Holm å danne den nye generasjonen trønderrock sammen med flere fremadstormende sambygdinger som synger dialekt.

–Jeg føler Chand, Nullskattesnylterne og jeg er en del av den nye namsosbølgen som gjør noe eget med trønderrocken. Jeg har selv stått litt i kulissene for å få Chand ut, og ser hvor utrolig sterkt han treffer folk med norsk tekst. Chand har vært en inspirasjon for meg til å skrive på norsk, forteller Holm om Chand Torsvik som gjør stor suksess på TV2s talentprogram X-Factor.

Tilbake til rockebandet

Sammen med de såkalte nye gitarkameratene Alejandro Fuentes, Espen Lind og Kurt Nilsen, har Holm gjort eventyrlig suksess med turneer og plata «Hallelujah Live». Samtidig har han pleid en solokarriere, suksessrik den også, bare i en helt annen målestokk. Årets «Rolling the Slow Bus Home» har fått fine kritikker, solgt over 11 000 eksemplarer og er grunnlaget for den turneen Holm nå er midt inne i.

–Jeg har måttet pløye ny mark med å på en måte gå tilbake til rockebandet og bygge fra bunnen av. Nå føler jeg at vi har stablet på fote det bandet vi skal ha, det er litt Sambandet-feeling over det, mener Holm som trekker linjer til Åges gamle engelskspråklige band.

–Det blir litt som han gjorde da han slutta med Prudence og begynte å synge norsk.

Nordisk profil

Holm har også planer om å utvide bandbesetningen etter hvert for å få et mer folkemusikkpreg over det hele, og har ikke lagt bort planer om et internasjonalt gjennombrudd tross det kommende språkskifte.

–Ideen er å jobbe med folkemusikere fra Sverige, Danmark og Norge, å gjøre det mer nordisk. Helt siden jeg jobbet med Helene Bøksle har jeg fabulert om å gjøre dette.

I tillegg til den pågående turneen, skal Holm gjøre unna festivaljobber til sommeren og en turne med organisasjonen MOT på våren, før det store hamskiftet. Han har allerede jobbet med fornorskning av enkelte gamle låter, og tror en helnorsk utgivelse kan være på plass i 2011.

–Musikalsk tror jeg ikke det vil være så mye endring, men mer en tekstmessig kursendring. På norsk blir det ikke så mye å gjemme seg bak. Kanskje har jeg gjort litt det til nå, gjemt meg bak det engelske. Og vi trenger en ny generasjon i Namsos som synger på trøndersk.Aktuell: Askil Holm med band på Blæst i kveld, Kenneth Aksnes spiller oppvarming.

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå