Smått er godt til jul

Portvin hører julen til, men ofte kan det bli for mye av det gode. Da gjør det seg at den edle drikken nå finnes på småflasker.

Fem av de seks småflaskene med portvin som finnes på Vinmonopolet. Fire av dem er i basisutvalget. 

Saken oppdateres.

Du har sikkert opplevd det selv. Juleknask og nøtter står fremme. En god ost kommer på bordet, gjerne en blåskimmel. Glasset skriker etter portvin, men så har du bare en helflaske i skapet. Og det kan noen ganger bli vel mye.

Akkurat nok

Nå er redningen her, i form av portvin tappet på småflasker. 20 cl for å være mer presis. Det blir et godt glass hver om man er to personer. Akkurat det man trenger for å nyte en mørk vinterkveld.

Portvin er ikke lenger noe bare gamle tanter mesker seg med, slik det kanskje var for femti år siden. Det er heller ikke slik at du får "portvinsnese" om du åpner en flaske. Men litt eksklusivt kan vi kanskje mene at portvin fortsatt er.

Druebrennevin

På Vinmonopolet betegnes portvin som sterkvin, i samme kategori som madeira, sherry, pineau de charente, vermut og marsala. Engelskmennene innførte begrepet "fortified wine" som vi har oversatt til hetvin. Varm er den ikke, men klart sterkere enn såkalt stille vin. Dette fordi portvin er tilsatt ren druebrennevin, først og fremst for å stoppe gjæringsprosessen mens det ennå er restsukker igjen i druemosten. Men sprit er også konserveringsmiddel. Få viner lagrer derfor bedre enn portvin. 50 år for en Vintage Port er ikke noe problem!

De seks småflaskene som du finner på Vinmonopolet skal ikke lagres så lenge. De er nok ment for nå-konsum. I løpet av denne julen, kanskje?

4 av 6 i basis

Fire av de seks 20 cl-flaskene som er på Polet er lansert i basisutvalget. Kun Churchills White Port Dry og Graham's Late Bottled Vintage 2011 må bestilles. Og prisene er ikke avskrekkende, fra kr. 65,- til 95,90. Det er billig moro og glede.

Litt om portvinstyper:

LBV står for Late bottled Vintage og betyr at det er en årgangsvin som har fått 3-5 års fatlagring før den flasketappes.

Old Tawny en en vin med lang lagring på store eikefat. Den er klar for konsum når den tappes, etter feks. 10 eller 20 år. Til sterkere oster, nøtteaktige smaker og sjokolade.

En hvit portvin passer som aperitiff, men går også til koldtbord, spekemat, desserter og ost.

På forsiden nå