Godbiter fra Argentina

Argentinske Carrascal 2010 er kanskje det beste røde kjøpet i basisutvalget på Vinmonopolet. Produsenten Weinert har i bestillingslisten også en rekke andre godkjøp.

Tre av flere gode Weinert-viner på det norske markedet. Pedro de Castilla Malbec 2012, Weinert Malbec 2006 og Weinert Cabernet Sauvignon 2006.  Foto: ULF DALHEIM

Saken oppdateres.

Historien om Bodega y Cavas de Weinert er historien om den brasilianske transportøren Bernardo C. Weinert som i 1976 kjøpte det argentinske vinhuset han distribuerte viner for i hele Sør-Amerika. Innen kort tid hadde han klart å løfte Weinert-vinene fra Lujan de Cuyo i nærheten av Mendoza opp blant Argentinas beste. Vinene fra vinhusets andre år, 1977-årgangen, ikke minst en 100 prosent malbec-vin, regnes fortsatt blant de beste vinene noensinne laget i Argentina.

Gamle eiketanker

Weinert etablerte seg i et gammelt, noe slitt herskapshus hvor den spanskættede familien Otera hadde laget vin siden 1920. Vinmarkene var på plass, og i innholdsrike underjordiske kjellere var det plass nok til de megastore, gamle eiketankene som Bernardo ville benytte for vinene sine.

Han bruker ikke nye fat for å få ut eikearomaer, men lagring på store, gamle tanker for at vinene skal få utvikle seg på en god måte før de flasketappes. Ofte lar han vinen ligge mange år i kjelleren også på flaske før lansering.

11 av de beste

Det er derfor den norske importøren kan tilby f.eks. Weinerts Gran Vino 1997-årgang på magnumflasker. Også en Merlot Estrella (stjerne=topp årgang) fra 1999 er tilgjengelig på Vinmonopolet. Totalt 11 Weinert-viner er å få kjøpt i Norge akkurat nå. Dette er det beste av det beste fra Argentina. Kan vi ønske oss mer ...?

Godkjøpet Carrascal 2010 (149,90 kr) er altså blitt fem år gammel før Weinert nylig lot den avløse 2009-årgangen på markedet. Bare det å få en ferdig utviklet/lagret vin for under 150 kroner er et enestående tilbud. Carrascal er en argentinsk variant av de beste franske drueblandinger, med malbec (40%), cabernet sauvignon (40%) og merlot (20%). Og lurer du på lagringskapasiteten, så kan jeg røpe at jeg nylig smakte 1978-årgangen av Carrascal, og den var bare enestående, 37 år gammel!

Må være tålmodig

Etter at hans første kjellermester pensjonerte seg, hentet Bernardo Weinert inn sveitsiske Hubert Weber som ansvarlig ønolog. Weber var en ukjent «superboy» som fikk frie hender til å utvikle porteføljen videre. Underveis har han gjort noen moderniseringer i kjelleren. Men som Weinert første ønolog, sverger også Weber til gammeldagse produksjonsmetoder og en solid dose tålmodighet. Der i gården er det fortsatt lite bruk av ståltanker, men lang lagring på gamle eiketanker. Fortsatt er det å transformere topp drueråstoff fra kvalitetsvinmarker over til unike viner med argentinsk særpreg hans primære oppgave. Det gjør han med perfeksjon.

På forsiden nå