Ex-modellens superviner

Hun har vært fotomodell og landslagsspiller i volleyball. Men hele tiden drømte Sandra Tavares om å jobbe innen jordbruk. Nå lager hun noen av Portugals beste viner.

Ønologene Sandra Tavares da Silva og Jorge Serõdio Borges står bak noen av de beste vinene fra Douro, lansert under firmanavnet Wine & Soul. Ekteparet er blitt en maktfaktor i portugisisk vinindustri. 

Saken oppdateres.

Foreldrene lot henne få følge modelldrømmen hvis hun lovte å begynne på universitetet. Etter gode opplevelser på bestefarens gård under oppveksten, valgte Sandra Tavares da Silva agronomstudier i Lisboa. Da foreldrene kjøpte en vingård for å ha noe å holde på med i alderdommen, fulgte Sandra opp med masterstudier innen ønologi i Italia.

Et familieprosjekt

Foreldrenes tanke om å drive med vin som hobby er derfor blitt et familieprosjekt hvor eiendommen Quinta de Chocapalha nå aktiviserer både Sandra og søsteren Andrea.

Aktive og målbevisste Sandra har samtidig hatt også andre mål. La gå at hun ble møtt med skepsis da hun ba Christiano van Zeller om hjelp til å få oppdrag som ønologkonsulent hos portugisiske vinprodusenter. «En modell som ikke vil bli skitten på fingrene som vil lage vin? Nei, det tror vi ikke på, » var ofte tilbakemeldingen.

Hadde en felles drøm

Men Sandra ga seg ikke. Fikk innpass hos stadig flere produsenter, og beviste at hun virkelig hadde noe å fare med. Da hun møtte sin tilkommende ektemann, ønologen Jorge Serôdio Borges, ville de sammen oppfylle en felles drøm om lage en vin som kunne bli benevnt som Portugals beste.

Jorge hadde jobbet fem år hos Dirk Niepoort, hvor han bl.a. sto bak supervinene Batuta og Redoma. I tillegg hadde også hans familie en egen vingård, Quinta do Fojo. Alt lå derfor til rette for at Sandra og Jorge kunne lykkes med prosjektet sitt.

–Vi visste hva slags vin vi skulle lage. Så det handlet om å finne de riktige vinmarkene med det riktige drueråstoffet. Å lage god vin handler om detaljer. Samtidig må man ha en mening om det man gjør. Jorge og jeg utfyller hverandre. Jeg står for elegansen i vinene, han har mer fokus på frukt og kraft, sier Sandra.

Vin og sjel

For å realisere drømmen sin jaktet de på gode vinmarker med eldre vinstokker i Douro-dalen. Firmaet sitt kalte de Wine & Soul. Det sier alt om lidenskapen i prosjektet. Pintas ble navnet på den røde varianten av Sandra og Jorges drømmevin. Vinstokkene er 70 år gamle, og i vinmarken er det plantet rundt 30 forskjellige druetyper som utgjør råstoffet. Men Sandra er veldig glad i druen touriga nacional, så den har helt sikkert en viktig andel i blenden. Kun rundt 5000 flasker produseres årlig, og prisen er deretter, i overkant av 500 kroner på Polet.

På den hvite siden har duoen lansert Guru, en helt spesiell supertørr hvitvin laget på druene viosinho, rabigato, gouveio og roupeiro. Kun 1500 flasker i året. Suksessen har ikke latt vente på seg. I 2014 ble Sandra Tavares kåret til årets vinskaper i Portugal.

Åtte viner under Wine & Soul-etiketten er lansert i Norge. I tillegg kommer ti viner fra Quinta de Chocapalha i Lisboa-regionen (tidligere Estremadura). Jeg har smakt 10-12 av dem.

Sandra Tavares da Silva fikk lov av foreldrene å prøve seg som modell, forutsatt at hun lovte å begynne på universitetet. Der valgte hun agronomi-studier. Senere dro hun til Italia og ble ønolog. 

Sandra Tavares da Silva fikk lov av foreldrene å prøve seg som modell, forutsatt at hun lovte å begynne på universitetet. Der valgte hun agronomi-studier. Senere dro hun til Italia og ble ønolog. 

På forsiden nå