Gjenoppliver historien

Villa Matilde er historien om vinhuset som tok mål av seg å gjenopplive en over 3000 år gammel vintradisjon.

Saken oppdateres.

Det var for nærmere 50 år siden advokaten Francesco Paolo Avallone fikk for seg at noen måtte ta ansvar for å vekke vinen som begeistret romerne for 3000 år siden til live igjen. Falerno-vinen fra vinmarkene ved foten av Massico-fjellkjeden, laget på druer som var dyrket på lava spydd ut av vulkanen Roccamonfina, var besunget og tiljublet i mangt et kvad av poeter fra Roma, men den eksisterte liksom ikke mer. Det ville han gjøre noe med!

Lokale druer

I samarbeid med universitetet i Napoli fant Avallone frem til de beste utgavene av vinplantene som var blitt brukt på romertiden. Ti av vinstokkene var med Aglianico-druer (tidligere kjent som Hellenico), fem var med Piedirosso-druen (Piedirosso betyr rød fot) og fem med den hvite Falanghina-druen. Så sørget han for å få podet disse på nye rotstokker. Disse tre har alle vært brukt i Campania i uminnelige tider.

Dermed var det altså duket for en renessanse for vinen med det velklingende navnet Falerno del Massico, der Aglianico blandes med Piedirosso. I romersk tid het det at denne vinen var en gave til menneskeheten fra vinguden Bacchus, og vinen ble beskrevet som «severus, fortis, ardens» – seriøs, sterk og brennende. Første offisielle årgang med Falerno del Massico fra Villa Matilda kom først ut i 1976, og siden har Avellone-familien utviklet ideen og konseptet videre.

I dag er det barna Salvatore «Tani» og Maria Ida Avalla som styrer i vinhuset, og underveis er det kommet til også mange andre Campania-viner, slik at Villa Matilde har en omfattende portefølje av røde og hvite viner. Men hjertet ligger i Falerno-vinene. Ikke så rart det, ettersom Villa Matilde produserer rundt 95 prosent av all Falerno-vin som lages.

Stort vinhus

Men det er ikke bare Falerno-vinen som har vokst seg stort og sterk igjen. Vinhuset Villa Matilde i byen Cellone i Caserta-området er med årene blitt en stor og betydningsfull produsent, med vinmarker flere steder i Campania. De mest kjente eiendommene er Tenuta di San Castrese og Tenuta di Parco Nuovo. De er spesielle på hver sin måte. Castrese har vinmarker som domineres av nærheten til vulkanen; med lava, aske og stein, mens Parco Nuovo har mer sand i jordsmonnet. Det er på sistnevnte vingård at de beste hvitvinene fra Villa Matilde blir til.

Falerno del Massico er ingen «gammeldags» vin, selv om det er gamle tradisjoner som er vekket til live. Under ledelse av ønologen Riccardo Cotarello har Villa Matilde tatt i bruk moderne dyrkningsmetoder ute i vinmarkene, der plantene i tidligere tider krøp bortover marken. Nå er de bundet opp med trepåler (falangas), noe som betyr at druene er sunnere og bedre når de høstes. I kjelleren jobber man også etter moderne prinsipper. Summen av dette er en vin som blir stadig bedre.

 
 
På forsiden nå