Torske-vinneren

Før skreisesongen tar helt slutt, må vi ikke glemme hvor godt en Beaujolais-vin passer til. De beste får du fra Jean-Paul Brun.

Saken oppdateres.


Den franske Beaujolais-regionen er for mange nordmenn forbundet med Beaujolais Nouveau-vinene som lanseres hvert år på tredje torsdag i november. Den nye vin fra årets avling, knapt nok ferdiggjæret og i utgangspunktet mer en gimmick enn en vinopplevelse.

–Det selges for mye Beaujolais Nouveau, ikke minst selges det for mye dårlig Nouveau. Produsentene som står bak disse vinene tar ikke Beaujolais på alvor, det har ikke nok «passion» for regionen, sier Jean-Paul Brun.

Entusiasme mangler imidlertid ikke hos Brun. Engasjert snakker han på en sjarmerende miks av fransk og engelsk om sitt prosjekt, som har utgangspunkt i den lille landsbyen Charnay syd i Beaujolais, like nord for Lyon. Her har han sitt vinfirma Domaine des Terres Dorées (etter de gyldne steinene som preger området) som han startet i 1979. I dag er han blitt en av regionens fremste talsmenn. Porteføljen teller 17 forskjellige viner, men han lager ikke mer enn 350 000 - 400 000 flasker i året. Det meste basert på den stedegne druen gamay.

Vanligvis oppfattes gamay-viner som litt bleke og snille, lys på farve og lett på smak. Får de mer enn to år i kjelleren er det fare for at de har tatt kvelden. Jean-Paul Brun klarer mesterstykket å gjøre gamay til en drue som produserer konsentrerte, rene, elegante og delikate viner, med et visst trøkk. Det er derfor jeg mener at hans Beaujolais-viner går så godt til fersk torsk.

Jean-Paul Brun er enig når vi sammen deler et stykke norsk Lofoten-skrei. Han er overrasket hvor godt hans vin passer til den norske fisken.

–Jeg håper salget av Beaujolais Nouveau går ned. Det kan redde regionen, at flere vil satse på kvalitet. det vil bety enda bedre gamayviner. Sjarmerende, fruktige viner som snakker terroir, med struktur og en god syre. Vi har noen nye, yngre produsenter nå som tror på denne regionen. Og prisene er med oss. Beuajolais lever god kvalitet til fine priser, sier Brun.

Vinene hans snakker virkelig sitt eget språk. Selv beskriver han forskjellige vinmarker og ulikt jordsmonn med innlevelse, for å forklare hvorfor vinene smaker som de gjør. Vinstokkene er ofte gamle; 40, 50 eller 60 år. Jean-Paul Brun er tilhenger av å la vinplantene få leve så lenge de gir flott frukt, selv om mengden minker. Det er ikke volum, men kvalitet som teller. Og så lar han hver appellasjon får tale sitt eget språk. Vinene fra Côte de Brouilly er annerledes enn de fra Morgon, Fleurie eller Moulin a Vent. Det Jean-Paul Brun lager er egentlig ulikt det meste.

Jean-Paul Brun kalles ofte enfant terrible blant kolleger i Beujolais. Ikke alle liker at han går sine egne veier, og at han fordømmer kvaliteten og hypen rundt Beaujolais Nouveau-vinene.  
Jean-Paul Brun kalles ofte enfant terrible blant kolleger i Beujolais. Ikke alle liker at han går sine egne veier, og at han fordømmer kvaliteten og hypen rundt Beaujolais Nouveau-vinene.  
 
 
På forsiden nå