Arven fra Noah og Jesus

Libanon er en mygg i vinsammenheng. Likevel kommer noen av verdens mest spennende viner derfra. Château Musar er den mest berømte, Château Ksara er eldst og størst.

Rettlinjet: Omgivelsene og naturen er helt spesiell i Bekaa-dalen, der både Château Ksara og Château Musar, dyrker sine druer. Det er ikke behov for vanning, og klimaet er så tørt at man heller ikke har behov for å sprøyte mot mugg eller innsekter. 

Saken oppdateres.

Historisk sett overgår Libanon de fleste vinland på tradisjoner. Fønikerne plantet de første vinstokkene i området hvor Château Ksara i dag henter sine druer allerede for rundt 5000 år siden. Den gang ble vin eksportert til Egypt, Hellas og Cartago.

Bacchus-tempelet

Noah seilte muligens ut herfra, og noen mener at det var her Jesus gjorde om vann til vin, om du tror på den historien. Tempelet til vinguden Bacchus er også bygget her.

Arealmessig er ikke hele Libanon mye større enn stor-Oslo. Beplantet areal med vinmarker er meget begrenset, og det er bare 41 aktører som produserer vin, rundt syv millioner liter i året totalt. At man er på historisk grunn, viser kjellerne under hovedhuset til Château Ksara. De er fra den første romertiden, og de underjordiske gangene er hele to kilometer lange.

Fra Algerie i 1857

Eiendommen som i dag utgjør vinfirmaet Château Ksara ble etablert av Jesuitt-munker som kom fra Algerie i 1857. De gikk tilbake til historisk tid, og laget rødvin som ikke var søt, slik de fleste vinene var på 1860-tallet. Vinmarkene til Ksara ligger på 1100-1200 meters høyde i Bekaa-dalen, samme sted som berømte Château Musar holder til.

Men i motsetning til Musar, har Ksara også anlegget sitt og lager vinene der oppe i Bekaa. Derfor har de ikke vært så berørt som Musar av de mange borgerkrigene i landet. Skuddveksling har enkelte år hindret transporten av druer ned til Musar-anlegget.

-Til tross for urolighetene har vi faktisk klart å lage vinen vår hvert eneste år også de siste tiårene, sier Elie D. Maamari som i tolv år har vært winemaker hos Ksara. Nå reiser han rundt og holder smakinger og forteller historien til dette vinhuset. Da han tidligere i høst besøkte VinPuls, hadde han med seg syv forskjellige viner, deriblant Ksara Vin d'Or 1937, en søt dessertvin laget på Grenache Blanc-druen.

Bombet tre ganger

Selv bor Elie i Beirut, hvor han tre ganger har opplevd å få huset sitt bombet. Alle gangene har han valgt å bygge opp igjen.

-Ja, det er ikke alle som forstår det. Men det er der jeg hører til og der jeg vil bo, sier Elie som beretter om svært vanskelige tider nå, med hundretusener av flyktninger fra Syria på flukt til Libanon.

Druene som benyttes i vinene fra Château Ksara er for det meste franske varianter, som sauvignon blanc, chardonnay, grenache, cabernet sauvignon, syrah, gewurztraminer, clairette og caladoc.

En egen identitet

Men om blenden på vinene er fransk-inspirert, så har vin fra Libanon sin egen identitet. Noen vil beskrive det som overmoden frukt og søtt krydder, andre igjen mener dette er eksotiske viner i en helt spesiell stil.

Høyt: Det tradisjonelle hodeplagget er en selvfølge for drueplukkerne som arbeider for Ksara. Vinmarkene ligger høyt til fjells, på mellom 1100-1200 meters høyde i Bekaa-dalen. Om vinteren kan det være snø her, om sommeren er det varmt om dagen og ganske kjølig om nettene. 

Høyt: Det tradisjonelle hodeplagget er en selvfølge for drueplukkerne som arbeider for Ksara. Vinmarkene ligger høyt til fjells, på mellom 1100-1200 meters høyde i Bekaa-dalen. Om vinteren kan det være snø her, om sommeren er det varmt om dagen og ganske kjølig om nettene. 

 
På forsiden nå