Fra vår til sommer

Det livnar i lundar, og de beste rosévinene fra 2006 er på vei inn på markedet for fullt. Cavalchina Bardolino Chiaretto ble «best in show» da VinPuls-medlemmene kåret vårens beste rosévin.

Saken oppdateres.

Rosévin er i skuddet igjen, drøyt 40 år etter at denne lyse, leskende vinen var på salgstoppen forrige gang. I fjor økte rosévinsalget i Norge med 63,3 prosent, og forventningene er at salgsøkningen fortsetter også i inneværende år.

Og egentlig er det ingen grunn til at vi ikke skal drikke rosévin i store mengder også kommende sommer. Aldri har det vært så mange, og så mange gode, roséviner på det norske markedet som nå.

Dessuten er jo rosévin kanskje den mest anvendelige vinen du kan finne: herlig som leskedrikk på en varm dag, utmerket til salater og andre lette sommervarianter, perfekt til tapas og dessuten et godt alternativ til øl hvis du skal ha spekemat på menyen. Hva mer kan man forlange av en vin?

Vinner med kirsebær

De fleste roséviner lages utelukkende av røde druer. Etter hvert som rosévin-bruken sprer seg utover landsgrensene, betyr det stadig flere varianter, av stadig bedre druemateriale. Dermed blir også smaksmangfoldet utvidet. Bardolino Chiaretto har ofte kirsebærpreg, i motsetning til det vi har vært vant til: streif av jordbær og bringebær.

Bløt, saftig og innbydende er det vi normalt forbinder med en rosévin, nå kommer viner som mer og mer er tilpasset mat, og som er kraftigere, mer krydret, mer syre, mer urtepreg – kort sagt bedre egnet som matvin.

Italia-dominans

Da VinPuls inviterte til rosévin-konkurranse kom det viner fra hele den vidstrakte vinverdenen til kvalifiseringen. Ekspertjuryen som skulle plukke ut finalekandidatene havnet imidlertid der svært mange gjør nå til dags, når det dreier seg om rosé: i Italia. Ni av ti finalister var italienske, den tiende kom fra Sør-Frankrike. Ikke overraskende det heller.

To stiltyper skilte seg ut, de som hadde et saftig sylte-tøypreg som minnet mer om Nora jordbærsyltetøy enn vin, og de som hadde en frisk, tøff syre.

Det er der yttergrensene går, kommersielle søte roséviner og syrlig Schilcher-rosé fra Østerrike. Folkesmaken plasserer seg midt imellom viste publikumskonkurransen under VinPuls.

På forsiden nå