I løpet av kort tid midt på 1980-tallet ble Verftstomta/Anco-tomta gjenbygd med parkeringshus mot gata og forretningslokaler i bryggestil mot elva. I dag bygges det videre ved dette krysset mellom Nedre Bakklandet, Bakkegata, Bakke bru og Innherredsveien og gjør omgivelsene tettere og enda mer urbane.

En bymessig utvikling av den gamle trehusrekken i nedre del av Bakklandet startet omkring 1905, da den første murgården ble reist, Nedre Bakklandet nr. 77. Så fulgte på få år et nybygg på hver side, med nr. 79 som det største og mest ruvende. I tillegg bygde Finne & Kvenild sitt store industri- og lagerbygg på motsatt side av gata. Med et karakteristisk rundt hjørne, toppet av en tårnhjelm, sto denne bygningen ferdig i 1909. Fordelt på fem etasjer hadde firmaet kaffebrenneri og kryddermølle samt store lokaler for kolonialvarer en gross. Etter starten i 1901 hadde Carl Finne og Birger Kvenild bygd opp en solid drift, som det prangende nybygget ga et tydelig signal om.

Bildet fra 1910 viser dermed et flunkende nytt bymiljø her ved østre ende av Bakke bru (som fremdeles var den opprinnelige trebrua fra 1887). De nye bygårdene hadde butikk- og andre næringslokaler på gateplan, mens de øvrige etasjene var tatt i bruk som kontorer, men først og fremst til moderne og bekvemme leiligheter. I nr. 79 var det største lokalet mot gata leid av Sigrid Enger, som hadde etablert Trygg spiseforretning og café.

Ellers drev tannlege August Krog sin praksis i gården, ifølge teksten på gavlen også «Tandlæge Moxnes», og her var det mulighet for en hårklipp i E. Solems barbersalong. I murgården ved siden av, nr. 77, hadde Hanger meieri på Byneset utsalg, der hadde slakter Andreas Høiem sin kjøttforretning, mens Johanne Leibich solgte sysaker. Ved siden av, mot sør, i nr. 75, kunne det handles fisk hos Andreas Strand og frukt og grønnsaker hos K. Wærnes i Baklandets Frugtforretning.

Trykk her og les flere Før og nå

Beboerne i de nye leiegårdene hørte til de noe «bedrestilte», blant dem byggmester Johan Hegge og arkitekt Hagbarth Schytte-Berg i nr. 75, overrettssakfører J.N. Høiseth, ingeniør Olav Setsaas og farmasøyt John Musæus i nr. 79. De nye gårdene bidro både i form og innhold til å endre litt av det gamle preget på Bakklandet. Den gang som nå var byen i en stadig endring.