Konseptet er enkelt. God, vanlig mat. De fleste ingrediensene i boka kan du kjøpe på Rema, forklarer Jonas Lundgren, mesterkokk i treningsnerd-forkledning.

- Men det er noen nei-ingredienser. Ikke halvfabrikatene, ikke raffinert sukker, minst mulig hvitt mel, utdyper han.

- Men det er ikke nok at maten er sunn, den må jo være god også, sier Jonas - som har jobbet på gourmetrestauranter i flere land, blant annet på Bagatelle i Oslo - og som oppnådde sølvmedalje i Bocuse d'Or for sitt hjemland Sverige i 2009.

Nå er han aktuell i Norge med boka «Spis, tren, spis», mat med effekt tilpasset mange forskjellige typer trening, men egentlig ganske vanlige retter. Lunsj- og middagsretter som hamburger, taco, ja til og med fårikål, puddinger og andre desserter, og i tillegg til frokostmat som granola og grøt, yoghurt med frukt, eggerøre og smoothie.

- Ganske langt fra Bocuse d'Or-verdenen dette?

- Ja absolutt, og likevel ikke. Det er mye, mye enklere, Men jeg tenker i prinsippet likedan. Jeg velger gode råvarene og setter dem sammen på en smaksrik og appetittvekkende måte.

Kjøtt som krydder

Som mange andre som er opptatt av mat, trening og et sunt liv, snakker Jonas om at det er fint å spise grønnsaker og bær, nøtter og frø. Og fisk. Men mest snakker han om variasjon, både i råvarer og smakssammensetninger. Og så snakker han om tekstur og smak. Om at vi også i Norden må lære mer om og variere mer med krydder. Gjør maten mer smaksrik, gjør den sprekere!

foto
Klar til dagens dont: Etter en solid frokost er Jonas klar til dagens joggetur.

Jonas Lundgren har slett ikke noe imot kjøtt, men mener det ikke bør være hovedingrediensen i kostholdet, og at vi de gangene vi velger kjøtt skal spise kjøtt av høy kvalitet fra dyr som har levd et godt liv.

- Jeg jobber for å få folk til å tenke på grønnsaker som hovedingredienser og kjøtt som noe de bruker av og til som en smaksforsterker, noe som løfter et allerede bra måltid, sier Jonas.

To av hans yndlingsingredienser er avokado og egg. Begge deler er anvendelige og næringsrike.

- Egg er kanskje min optimale råvare, sier Jonas.

Derfor har vi og han valgt oss en egg- og avokado-rett som den ene utvalgte av oppskriftene fra boka hans.

- Dette er en optimal frokostrett som jeg selv har spist ofte, sier Jonas, som også fremhever at egg bakt i avokado er en av veldig få retter der det både er mest praktisk og gir best resultat om den lages i mikrobølgeovn.

Vi har også valgt oss en mer typisk helgefristelse fra boka, og endte da på laksetataki.

foto

- Som mange andre er jeg glad i sushi og sashimi. En tataki er en velkommen avveksling, en slags stekt sashimi, der det hardt stekte møter det rå, forklarer Jonas.

Laksefileten stekes bare noen sekunder på hver side, og på svært høy varme. Den beholder det rå, saftige preget innerst, men får en tykk stekeskorpe påført mange godsaker, sier Jonas Lundgren.

- Dette er jo nærmest så godt at en kan få lyst på et glass vin til. Men det er kanskje ikke lov?

- Ja, absolutt, et glass vin eller to til helgematen, det er absolutt innenfor, selv for dem med litt ambisjoner bak treningen, sier Jonas Lundgren.