Hun løper rundt de fire nynazistene med kameraet sitt. Klikk, klikk sier det. Hun er full av tatoveringer, har knallrødt hår og et regnbuefarget tørkle som stikker opp av brystlommen. Hun fyrer løs. Klikk, klikk.

Nynazistene knurrer mot henne. En av dem skyter tilbake med sitt eget kamera, mot den unge venstreaktivisten.

- Hun ødelegger for oss, sier en av mennene når kvinnen er forduftet.

- Hun er ute etter oss, akkurat som det meste av den etablerte, korrupte, løgnaktige, jødisk-kontrollerte verden. Akkurat som globalistene. Eliten. The establishment. Alle er ute etter Nordiska motståndsrörelsen (NMR), forklarer Pär Öberg.

Han er pressetalsmann for NMR og står en brennhet lørdags ettermiddag sammen med tre forbundsfeller foran Coop Konsum i en liten flekk på Sverige-kartet som kalles Grängesborg. De byr på kaffe til folk som skal inn og handle på supermarkedet. Den får ikke akkurat bein å gå på.

En mor trekker barnet sitt i trygghet forbi mennene som ellers ser fredsommelige ut. Kanskje bortsett fra han i svart T-skjorte og crew-cut som står rett foran inngangen og deler ut avisa Nordfront. Han har tatovert kampscener fra andre verdenskrig på den venstre armen.

Det er langt fra de tyske soldatene på tatoveringen, til den svenske idyllen her i Dalarna.

Et par timer tidligere satt vi sammen med Pär Öberg og et av de andre NMR-medlemmene, Jakob Ivarsson, utenfor et konditori i gågata i den nærliggende småbyen Ludvika.

Den lille byen er hjemsted for en del nazister. Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, er Nordiska motståndsrörelsen den nynazistiske gruppen som utgjør den største trusselen mot landets indre sikkerhet. Gruppen betegnes som militant og voldelig. Flere av medlemmene er dømt for overfall, mord, hærverk, ildspåsettelse, overtredelse av våpenloven og andre forbrytelser.

Ved et bord sitter Pär Öberg og kameraten og bestiller te. Öberg foretrekker afrikansk rooibos. Før vi går i gang, vil de at vi skriver navnene våre ned for dem og forklarer hva slags avis vi kommer fra.

- Jeg må få telefonnumrene deres også.

Vi har oppsøkt ham for å høre hva Nordiska motståndsrörelsen egentlig står for. Det er det viktig å ha snøring på, synes vi, for Sverige er inne i en valgkamp som kan ende med storseier til de høyrenasjonale Sverigedemokraterna. Et parti som har vokst ut av den nazistiske bevegelsen.

Så hva er jordsmonnet den svenske høyreorienteringen har sugd næring fra?

- Ja altså, vi kjemper først og fremst for at Nordens folk skal bestemme over sitt eget landområde. Akkurat nå er vi okkupert. Både økonomisk og gjennom import av mange fremmede til Sverige. Vi er truet rent biologisk, sier Pär Öberg.

- Hva mener du med rent biologisk?

- At vi blir visket ut. Den hvite nordeuropeer dør ut. Bare de siste årene har man sluppet en kvart million inn fra Afrika og andre deler av verden. De vil ødelegge og herske over Europa.

De satans Sverigedemokraterna

Pär Öberg utdyper hvordan hele verden er ute etter å utrydde NMR, selv om det også er blitt et - insisterer han - politisk parti med et demokratisk sinnelag som stiller opp til det kommende kommunevalget. De har verken facebookside eller bankkonto, og de andre partiene dukker aldri opp når de inviterer dem til debatt. Akkurat nå overveier Riksdagen rett og slett å forby ekstreme organisasjoner som Nordiska motståndsrörelsen.

- Vi blir alltid anklaget for å være antidemokrater, men det er helt feil. Altså, forsvarsministeren kaller oss en terrorsekt, men vi er ikke terrorister. Og vi er ingen sekt. Men når de gjentas ofte nok, blir disse harde ordene til en sannhet. Mediene i Sverige har samme dagsorden, nemlig å smadre sånne som oss.

- Nå ligger Sverigedemokraterna an til å gjøre et fantastisk valg. Tror du det vil gagne dere?

- På en måte, for det vil bli mer akseptert å være nasjonalt innstilt. Men man skal huske at også Sverigedemokraterna vil forby oss. De vil gå enda hardere til verks mot oss enn de andre vil. Det er for å vise at de ikke har noe med oss å gjøre. De vil distansere seg nå som de skal spise kirsebær med de store, sier Pär Öberg.

- Det må vel være til deres fordel, at den generelle stemningen i Sverige er blitt mer innvandringskritisk?

- Absolutt.

Så gir han seg til å ramse opp hvordan politikerne har ødelagt Sverige gjennom å selge nesten hele industrien til utlendinger. Også bankene, da. Og jernbanen.

- Hvorfor skal man ikke kunne sy jeans i Sverige? spør han retorisk.

- Fordi at de skal sys i Bangladesh for kanskje 15 kroner, der noen stakkarer går rundt i giftig luft og får nerveskader etter noen måneder, og så kan vi kjøpe buksene for en tusenlapp her hjemme, fordi det står et merke på dem, og så sitter et amerikansk selskap og innkasserer profitten. Hvorfor skal vi finne oss i det?

- Jeg prøver å forstå hva koblingen til innvandringen i Norden er.

- Koblingen er at folk må våkne opp, fordi de er vitner til at landet raseres. Det er nesten som om ungene ligger og sover mens foreldrene tømmer sparegrisene deres, sier Öberg.

Ekstremt angrep på demokratiet

Faktisk er vi her i Ludvika på grunn av noe som skjer i Karlstad, om lag 170 kilometer mot sørvest. Byen der det første nazistpartiet utenfor Tyskland ble dannet i 1924.

I Karlstad har byrådet gitt tillatelse til at det bygges en ny sunnimuslimsk moské. En del av innbyggerne synes det er en dårlig idé. Noen av dem demonstrerte på forsommeren i fjor under slagordet «Ingen moské i Karlstad». Aksjonen endte med at omkring 40 demonstranter - pressen kalte dem nazister - trampet inn i et byrådsmøte og ropte til politikerne at «Dere har sparken!».

Politiet måtte lempe de forskrekkede politikerne ut bakveien. Møtet handlet forresten ikke om moskeen, men om en temapark med mummitroll. En park det også er stor motstand mot i Karlstad.

- Til å begynne med virket det som om kampen mot moskeen sprang ut fra Sverigedemokraterna, sier Niklas Wikström som er formann for Liberalernas gruppe i byrådet.

- Men så ble det mer og mer naziaktig. Man kunne se på logoene at det var dem. I tillegg hengte de ut folk på Facebook, sier politikeren når vi besøker ham på rådhuset i Karlstad.

- Tidligere har det vært noen harde oppgjør med motorsykkelklubber i kommunen. Byrådspolitikerne er ikke så lettskremte. Men den store risikoen er at trusler og vold innebærer at folk ikke tør engasjere seg i politikken mer. Det er jo faktisk et ekstremt angrep på demokratiet, mener Wikström.

- Til hverdags er Karlstad en fredelig by, især siden vi slapp unna motorsykkelklubbene. Her er det ingen problemer med ekstremistiske muslimer, og det er så godt som ingen venstreekstremisme heller.

Dessuten er nazistene i stor grad flyttet til Ludvika.

Etter antimoskéaksjonen forrige sommer, ble flere byrådspolitikere truet på livet. Det ble ropt etter dem på gata. De måtte ha livvakter og ble utstyrt med overfallsalarmer.

- Vi er jo fritidspolitikere. Kanskje sitter vi i kassa på supermarkedet til daglig. Da vi fikk overfallsalarmer tenkte vi: Er det virkelig sånn det skal være? sier Niklas Wikström.

- Min yngste er ni år. Hvis det kommer trusler mot barna, slutter jeg i politikken. Jeg kan tåle sjikane, men det må ikke komme i nærheten av familien.

Nei, vi er ikke feminister

Nordiska motståndsrörelsen er ikke innblandet i kampen mot moskeen i Karlstad, forsikrer Pär Öberg med kraft i stemmen.

- Vi er for religionsfrihet, sier han.

- Hvis et hvitt menneske vil dyrke islam, så er det fint. Men vi er imot at fremmede okkuperer oss og eksporterer troen sin. Og fremfor alt at de innfører sharia og den slags.

- Så, for eller imot moskeer i Sverige?

- Det er jo klart at de fungerer litt som fundamentalistbaser. Så ja, jeg vil absolutt protestere mot enhver moské.

De andre gjestene på konditoriet i Ludvika sender jevnlig engstelige blikk over mot bordet vårt. En mann kretser urolig rundt oss, som om han vil til å si noe. Men han sier ingenting.

- Det er ikke sånn at alt handler om masseinnvandring, forklarer de to fra NMR.

De kjemper også for høyere pensjon, sier de. De kjemper mot nedleggelsen av skoler i småbyene og mot at barna må flytte til «store multikulturelle skoler». Ifølge Pär Öberg er Nordiska motståndsrörelsen nærmest et venstreparti når det kommer til ressursfordeling.

- Vi synes ikke man skal kunne tjene astronomiske summer på ikke å gjøre noe som helst.

- Men er det ikke slik at svensk industri trenger å importere arbeidskraft for å få det til å gå rundt?

- Nei, nei, nei, ha, ha, ha, ler Pär Öberg overbærende.

- Vi kan holde industrien i gang selv.

- Eller, korrigerer han, Sverige kunne fått hjulene til å gå rundt i sin egen industri, hvis de svenske kvinnene ble oppmuntret til å føde flere barn. I dag er det motsatt. Jenter rådes jo til å spise p-piller fra de er 13 år, og kvinner synes i for høy grad at karriere er viktigere enn barn.

- Man vil ha ned fødselsraten i vår del av verden. Det er vi imot. Vi vil oppmuntre til at folk stifter store familier. Og for eksempel skal mor eller far kunne være hjemme med barna de første fire årene av barnas liv.

- Går dere rett og slett lenger enn Feministiskt Initiativ?

- Det kan man jammen påstå. Vi vil styrke kvinnens rolle i samfunnet.

- Absolutt, bekrefter Pär Öberg.

- Er det riktig å kalle dere feminister?

Jakob Ivarsson lener seg skeptisk tilbake og ligner en mann som nettopp er blitt anklagd for mord.

- Nei, absolutt ikke, sier han.

Pär Öberg og Jakob Ivarsson liker ikke å bli kalt nazister. Det er et skjellsord, mener de.

De tyske nasjonalsosialistene brukte ikke begrepet selv. Öberg poengterer at han er nasjonalsosialist, og at nasjonalsosialisme betyr folkefellesskap. Nazist er et ord mediene og Hollywood har klistret på dem.

- Det skaper bilder av en eller annen sadist, en psykopat, en som hater alt og alle. Ingen kaller oss annet enn nazister. Dere kommer sikkert også til å gjøre det.

- Er dere antisemitter?

- Vi er kritiske til den jødiske maktstrukturen. Men vi er ikke imot jøder, sier Jakob Ivarsson.

- Nei, overtar Öberg, vi mener at alle raser har lov til å eksistere og ha en geografisk tilhørighet. Men vi synes ikke man skal blande alt sammen i et eneste stort mikkmakk. Ja, og så finnes det jo en jødisk maktbevegelse …

- Du mener i Sverige?

- Ja, absolutt i Sverige. Med høye og mektige personer. Dem kritiserer vi, men det har ikke noe med antisemittisme å gjøre. Hvis man leser Toraen, deres helligste bok, så ser man at de mener å være det utvalgte folk, at alle andre er laverestående.

- Nordiska motståndsrörelsen samarbeider gladelig med hvem som helst i hele verden, sier Pär Öberg, som har solbrillene på under hele samtalen.

- Hvis det finnes nasjonalsosialistiske masaier i Kenya, så vil vi gjerne samarbeide med dem. Masaier har et helt annet syn på stress. Vi har ett og annet å lære av dem.

- Går dere inn for raserenhet?

- Vi snakker om raser, sier Öberg.

- Det er jo en realitet at det finnes forskjellige raser. Noen sier at det ikke gjør det, at det bare finnes the human race, liksom. Men det finnes forskjellige raser, akkurat som det finnes tyngdekraft. Hvis jeg slipper denne her, så faller den til golvet, ikke sant …

Han holder tekoppen ut over flisegolvet, men lar den ikke falle.

- Hvite nordeuropeere er ikke bedre enn andre raser, men vi er annerledes. Vi er blant annet ualminnelig gode til å finne opp ting, vi er mer innovative enn andre. Ta for eksempel den trefasede generatoren, sier Öberg som er elektriker av yrke.

- Når de fremmede kommer på besøk til Sverige, skal de behandles som alle andre, vennlig og snilt, understreker han. - På samme måte som de tyske nasjonalsosialistene behandlet den svarte amerikanske idrettsutøveren Jesse Owens under OL i Berlin i 1936. De var greie med ham.

- Men det var vel ikke helt det samme for jødene og andre minoriteter som bodde i Tyskland på den tiden, vel?

- Allerede i 1933 erklærte en samlet jødedom krig mot nasjonalsosialismen i Tyskland.

- Og så var det greit å slå seks millioner jøder i hjel?

- Det tror vi ikke har skjedd. Det er løgn at de skal ha blitt gasset i hjel, sier Pär Öberg.

Volden er selvforsvar

Pär Öberg sitter i byrådet i Ludvika, fordi han har vært vara for en sverigedemokrat som falt fra. Ingen i byrådet vil snakke med ham, heller ikke Sverigedemokraterna han sitter i gruppe med.

- Jeg er helt alene. Det er bare jeg som stemmer ja til mine forslag. Men jeg tror at vi kommer inn på vårt eget mandat ved kommunevalget.

Selv om NMR skulle komme inn i Ludvikas byråd, betyr ikke det at nazistene begynner å spille en større rolle i Sverige, vurderer rasisme-eksperten Andreas Johansson Heinö fra den liberale tenketanken Timbro.

- Det er tross alt få organiserte nazister i Sverige, og det er ikke sannsynlig at deres økte synlighet henger sammen med Sverigedemokraternas framgang. Nazistene var jo allerede aktive i 1990-årene. Da var Sverigedemokraterna ubetydelige, sier Heinö.

Under Almedalsveckan i sommer, svenskenes Arendalsuke, følte partiledere og andre politikere seg truet av folk fra Nordiska motståndsrörelsen. Foran konditoriet i Ludvika spør vi Pär Öberg hvordan det kan henge sammen.

- Jo, men altså, det forstår jeg godt at de gjør. De korrupte folkene som er i Almedalen … vel, når de er der og det blir satt inn ekstra politi, for politikerne drikker rosévin og sviner rundt med hverandre på forskjellige måter, altså …

- Men stemmer det at dere har truet dem?

- Nei, det har vi ikke. Det er mediene som har pisket opp en stemning, og så føler de seg skremt bare ved synet av oss.

ukeadressa@adresseavisen.no

foto
Agitasjon: Nordiska motståndsrörelsen (NMR) med Pär Öberg i spissen deler ut stemmesedler, politiske aviser og gratis kaffe ved det lokale supermarkedet i Grängesberg. Foto: Emilie Mørk, POLITIKEN
foto
Trusler og vold: Bystyrepolitiker for Liberalernas gruppe Niklas Wikström hevder at bystyrepolitikerne i Karlstad ikke er så lettskremte. Men trusler og vold fra nynazistene kan skremme folk fra å engasjere seg i politikken. - Det er jo faktisk et ekstremt angrep på demokratiet, mener Wikström. Foto: Emilie Mørk Foto: NANNA NAVNTOFT, POLITIKEN
foto
Krigsscener: De svenske nynazistene elsker alt de tyske nasjonalsosialistene sto for. Her er det tatovert slagscener fra andre verdenskrig på en venstrearm. Foto: NANNA NAVNTOFT, POLITIKEN