De var ikke på husjakt, bare på tur i nabolaget på Rønningen og Rosendal. Men så fikk de øye på denne «til salgs»-plakaten på et hus dekket av klatreplanter, midt inne i en litt gjengrodd hage.

- Vi lusket litt i hagen og tenkte «oj, tenk å finne et sånt hus til salgs!». De går jo ofte i arv, slike eiendommer, så vi følte at det var en uvanlig mulighet, sier Janne.

LES OGSÅ: Einar Spjelkavik var lei av å bo i hus med hage og flyttet til leilighet i Ila.

De gikk hjem til leiligheten sin og søkte opp salgsannonsen til «Perstua» på finn.no.

- Alle husene har navn i dette strøket. Vårt heter altså Perstua, og navnet står på porten nederst i hagen.

foto
Fra Lagmann Dreyers gate: No. 4 Perstua står det på porten mot gata. Husets garasje og hovedadkomst ligger på nivå med huset.

Ei lita stue er det jo ikke akkurat, huset de kjøpte, men det er heller ikke av de største i området. Huset fra 1918 har en grunnflate på 75 kvadratmeter. Garasjen på tomta er fra 1920 og forteller vel noe om at beboeren var blant byens heldigstilte – biler var forbeholdt de ytterst få på denne tiden. Et lite, tapetsert rom på loftet er også en spor om en annen livsstil. Her bodde husets tjenestepike.

Dyrere enn forventet

Da Harald og Janne overtok huset, var glansdagene et tilbakelagt stadium, selv om hovedtrekkene og mangfoldet i en arkitektplanlagt hage fortsatt var synlig. Eternittaket måtte skiftes, bordkledningen og vinduene med. Brun strietapet og sotmerker etter oljefyring var ikke helt den looken Janne ville ha på stua. Flaks da, at hun hadde en far med peiling, for selv hadde de nybakte huseiere nemlig ingen erfaring med rehabilitering.

foto
Speil: Runde speil er en gjenganger i nesten alle rom hos Janne og Harald.

De ante ikke hva de gikk til, hverken arbeidsmessig eller kostnadsmessig. Det første Harald gjorde, var altså å ringe svigerfar. Det neste var å gå inn på finn.no og kjøpe en tilhenger. Den kom godt med. Det ble daglige turer til byggvareforretninger i lange tider.

- Jeg var ikke klar over at ting koster så mye som det gjør, sier Harald.

Det har vært en lang vei. Og de har ikke hatt mulighet til å ta alt i ett jafs.

- Vi måtte starte med å gjøre huset bovennlig, og begunte med stua og ett soverom. Da barn nummer én var på vei, måtte vi prioritere badet og ett soverom til. Og så enda et soverom da barn nummer to kom.

foto
Instahit: Soverommet er et av rommene Janne får flest likes på på instagram.

143 000 instafølgere

Harald og Janne er underveis. Det som er ferdig er veldig lekkert, og blir hyppig vist fram på Jannes instagramkonto mittlillehjerte, som har hele 143 000 følgere. Sammen med egne bilder, viser hun andres for inspirasjon, samtidig som hun selv drømmer om å gjør større grep hjemme.

- Jeg hadde helst villet åpne alt her i sammenheng med oppussing av kjøkkenet, forteller hun. I dag har huset den gamle strukturen med to adskilte stuer og et relativt lite kjøkken.

- Janne sier «Ja, vi fjerner veggen der, eller peisen her», men hun tenker kanskje ikke på at da kan taket falle ned, ler Harald i lett oppgitt-kjærlig blanding. Interiør er hennes bord. Han bare realitetsbehandler forslagene.

foto

- Det hender jeg kommer hjem fra jobb og ser at stueveggen har fått en annen farge enn den hadde da jeg dro, sier Harald.

- Men da har du kanskje fått et bilde av et malingsspann i løpet av dagen, innvender Janne.

- Jeg sier fra hvis jeg er uenig altså, forsikrer han.

Han sa for eksempel fra da alt ble malt hvitt.

- Alt hvitt – det ble litt institusjonspreget for min smak. Men greit nok, jeg ga meg, for jeg så jo at det var lettere for Janne å pynte og ordne med hvit bakgrunn. Så kunne vi heller ta en vegg om senn siden. Jeg ser at det var lurt.

LES OGSÅ: Camilla Mattson på Kattem synes kvitt er trist og kjedelig.

Fargetrenden

For nå er det altså en ny stil som gjelder.

foto
TV-kroken: Janne har ønsket seg denne sofaen fra Bean lenge. Det myke, cognacfargede skinnet tilfører stua mye lunhet selv om sofaen har stramme linjer.

- Jeg blir så tiltrukket av farger for tiden, erklærer Janne. Hun beskriver en reise gjennom de to siste tiårene fra matchende turkise gardiner og sengeteppe, via en tid med bare hvitt og orkideer, til den monokrome perioden med svart og hvitt. Og nå altså, farger og ulike grønnplanter. Lune farger og materialer som skinn og fløyel dominerer hjemmet.

foto
Spisestue: Et grønt innslag i hjemmet. Det ville vært utenkelig for et år siden, sier Janne.

- Blå lysestake og grønne servietter ville vært uaktuelt for ett år siden, sier Janne og nikker mot bordet hun har dekket på spisestua. Hun leser mye i interiørblader og holder seg oppdatert på trender. Derfor er hun også tidlig ute med å kvitte seg med det som er på vei ut. Hele beholdningen av Kählers Omaggio-vaser – du vet, de med stripene, ble solgt på finn.no for over et år siden.

foto

- Jeg prøver å spare og kjøpe ordentlige ting med god kvalitet, men lysestaker, vaser og lignende blir jeg fort lei av. Med unntak av noen få klassikere som passer til alt, selger jeg unna når jeg vil skifte.

foto
Foto: GURO KULSET mERAKERÅS

Vi tar en tur opp i andre etasje. Til soverommene. Her er det fortsatt svart-hvitt på veggene, men tekstiler myker opp inntrykket.

- Bilder herfra får jeg veldig mye likes på. Responsen på Insta gjør det enda artigere å holde på med interiør. Det har egentlig tatt helt av. Men vi har det ikke så ryddig og stylet til hverdags altså. Det bor jo barn her, understreker Janne.