Det er et nokså nytt rom, fullt av ny teknologi. En dørlukker i metall, et Exit-skilt, en talerstol med en liten lampe, glatte fine vegger i behandlet tre, noen teknologiske brytere på veggene og et naturlig overlys som harmonerer med linjene i takkonstruksjonen. Og disse fem sorte formene som henger på veggen.

De skiller seg ut - først og fremst ved at de er blitt montert rett på den ellers tomme veggen. Men midt i alt dette strømlinjeformede fremstår disse som buklete og rå. Sammenlign bare med det rette, sorte metallgelenderet like under dem! De minner om skisser, eller grunnformer - de er nesten rudimentære former.

Opp og ned i historien, på kryss og tvers av verdens kulturer går visse fenomener igjen. En rekke skapelsesmyter deler for eksempel flere fellestrekk om man stripper dem for narrative detaljer, uansett om mange av dem har oppstått helt upåvirket av hverandre. Hele studiet komparativ mytologi dreier seg om å påvise slike forhold.

Også med eksempelet hus går stenderverket igjen som et slags skjelett som kan bekles med skinn, blader, stein eller metall, alt etter hva kultur og natur krever eller gir. Disse avlange formene er først satt sammen av langtvoksende planter, deretter er de kledd med et keramisk skall som varmes opp til over tusen grader slik at det organiske materialet brenner bort. De hule kanalene er så blitt støpt i bronse. Et forgjengelig materiale er blitt en permanent form. Verkene kommer fra en serie der hundrevis av avlange lignende former er hentet fra alle verdenshjørner og utført i en mengde materialer og teknikker.

Det kan ligne båtformer, påminnelser om forbindelser over havene, mellom mennesker. Den avlange formen, spiss foran, spiss bak - en buet såkalt konveks form - henger nå på veggen i en undervisningssal i et hus som kort og godt er kalt Kunnskapssenteret. Men de er ikke bekledd, de er ikke videreutviklet, de er grunnformer, kimer til noe som kan bli så vidt forskjellige ting, påminnelser om at visse grunnstrukturer går igjen overalt. Ta bare en titt på høyttaleren som henger der til høyre!

Her kan du lese mer om kunsten i Trondheim