Du vet den høsten vi grugleder oss til. Den med storm og regn, sludd og snø. Den i nyanser av svart, hvitt og grått. Uten annet håp og trøst enn å sette oss inne rundt peisen og nyte tunge middager med vilt, med lam og så kommer jo lutefisken, pinnekjøttet, ribba og alt det der. Vinterstormer. Snømåking. Sosialt press om skiturer.

Den lette høsten er noe helt annet. Det er den med knivskarpe farger, lav sol, høy og knallblå himmel, løv i alle fargenyanser som danser lett i mild bris.

Vi er inntil videre fortsatt på sistnevnt variant av høst, og vi trives der. Derfor sparer vi også litt på det tunge matskytset. For eksempel kan høsten utmerket godt være salattid.

Karamellisert: Grove eplebiter stekes med sukker.

Vi serverer i dag en høstvariant av en av våre favorittsalater, blandingen av eple og ost er nærmest idealet av en italiensk sommerlunsj, men når det gjøres som dette er det som det er Kong høst som styrer fargepaletten.

Godt er det også. Forsyn dere gjerne en ekstra gang.

Godt blandet: Pisk opp akasiehonning med sennep. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
Sikker vinner: Eple, valnøtter og blåmuggost.