Trøndersk Matfestival er i full gang i Trondheim, og nærmere hundre lokale matprodusenter viser frem sine produkter. Aslaug Rustad er arenaleder og ansvarlig for alt som foregår.

– Jeg vokste opp på gård og har alltid vært engasjert i mat. Min mor og bestemor lagde veldig mye mat fra grunnen av, alt fra pølser, kjøttkaker og stek til rømmegrøt og melkemat. Når jeg forteller folk at jeg jobber med lokal mat, blir mange entusiastiske og synes det er spennende.

Hvorfor skal vi være stolte av trøndersk mat?

– Trøndelag er matregion nummer én, vi har alle slags råvarer fra sjømat og oppdrettsfisk til grønnsaker fra Frosta og bær fra Lensvika. Vi har en stor landbruksproduksjon og vilt og bær fra fjellområdene. I Trøndelag kan vi også være stolte av å ha mange små matprodusenter som lager lokale spesialiteter. Det er et stort mangfold, vi har alt fra ost til elg- og bjørneprodukter.

Bjørneprodukter?

– Ja, i Lierne har de fellingstillatelse på bjørn, og kjøttet er blitt brukt i pølser. Bjørnepølse er ganske eksotisk og spesielt, et nisjeprodukt.

Er trøndere oppmerksomme på alle matressursene i regionen?

– Ja, det vil jeg si. Trøndere er bevisste og vet hva slags produsenter de er ute etter, de er flinke til å kjøpe og bruke lokalprodusert mat. Jeg tror folk liker matspesialiteter de føler en tilknytning til.

Du er ikke trønder?

– Nei, jeg er bonustrønder. Jeg er opprinnelig fra Lillehammer, men er gift med en trønder og spiser jo gjerne trøndersk mat. I dag har jeg spist geitost fra Skånaliseter i Lierne og i går crispisalat fra Viken på Frosta.

Hva er nytt under årets matfestival?

–I år har vi en stor økologisk satsing. På Bryggerifestivalen, som avvikles på Torvet parallelt med Matfestivalen, har vi for første gang kunnet kjøpe øl direkte fra produsentene. Det er en bryggeri-boom nå, vi har seks trønderske bryggerier representert.

Hva er årsaken til en slik boom?

– Det er større etterspørsel etter lokalt brygget øl. På Bryggerifestivalen har vi kurs for dem som vil lære å brygge eget øl, hjemmebrygging er i sterk vekst og enkelte kjører ut bilen for å lage eget bryggeri i garasjen. I stedet for å sykle Birken, skal folk nå lage sitt eget øl.

Hvem vil du framsnakke?

– Alle produsentene på Matfestivalen –og hele apparatet rundt. Mange engasjerer seg på fritida for å få til et så stort arrangement som dette. Utstillerne er jo artistene, det er dem vi løfter frem, men det er også mange som bidrar til festivalen selv om de ikke jobber på stedet.

Hva inspirerer deg i hverdagen?

– Jeg blir veldig inspirert av folk som brenner for noe. Veldig mange som jobber med lokale matspesialiteter har et stort engasjement.

Hva gjør deg sint?

– Urettferdighet opprører meg. Akkurat nå kjenner jeg på en frustrasjon, jeg ligger her i solfylte Trøndelag og følger litt med på hva som skjer i Gaza. Vi har det egentlig så fint her, det glemmer vi som regel i hverdagen. Faren min var med i den første FN-kontingenten i Gaza for snart 60 år siden, det må være utrolig frustrerende for alle dem som har prøvd å gjøre noe for å bedre situasjonen og så er det fortsatt krig. Det finnes to sider i den saken, jeg synes Rita Abrahamsen i Det mosaiske trossamfunn satte fingeren på det da hun sa at det er en vanskelig konflikt for to parter. Det er egentlig ufattelig for oss i fine Trøndelag, at noen har en krig innpå seg.

Hva er det modigste du har gjort?

– Jeg var 16–17 år, veldig sjenert og hadde sommerjobb på Hunderfossen Familiepark. Jeg skulle annonsere et show med tryllekunstneren Mad Max og gå rundt med ropert, det er noe av det modigste jeg har gjort. Jeg gikk faktisk fra å være veldig sjenert til å bli ganske utadvendt. Nå kan jeg godt stå og snakke i mikrofon, det hefter meg ikke!

CV

Aslaug Rustad

Alder: 42.

Yrke: Daglig leder.

Sivilstatus: Gift.

Aktuell: Oi! Trøndersk Mat og Drikke arrangerer Trøndersk Matfestival 31. juli–2. august i Trondheim.

Fem valg

Spiser og drikker: Trønderjordbær og økologisk rabarbrasaft.

Reisemål: Familiehytta på Løvøya i Flatanger.

Ikke en dag uten: Adressa, Aftenposten og nettaviser.

Ser: Litt nyheter på NRK.

Hører: Mye på radio, gjerne P2.