I denne salaten er artisjokk sentralt. Vi har sett ferske artisjokker i grønnsakshyller i det siste, selv om den ikke akkurat er i sesong.

Strengt tatt er det uansett mye styr og mye svinn når du lager artisjokk fra fersk tilstand. Det er artisjokkhjertet, den «kjøttfulle» delen av grønnsaken, du bruker, og det får du fiks ferdig til bruk hermetisk.

Bruk rikelig med artisjokk, fra glass eller boks, for eksempel to til hver person, sammen med hermetisk paprika og fersk vårløk og sjalottløk. Stek dette sammen i en grillpanne, eventuelt grill det i ovn eller ute på grillen om været tillater slikt noe.

Artisjokkhjerter fra glass eller boks kan grilles på ulike vis. Foto: Kim Nygård

Om du ønsker salaten helt vegetarisk kutter du ut spekeskinken, og finner du ikke burrata, tar du vanlig mozzarellaost. Godt brød passer bra til.

Artisjokksalat

  • 4 personer

  • 1–2 bokser / glass hermetiske artisjokkhjerter

  • 1 boks hermetisk paprika (piementos)

  • 4 vårløk

  • 4–6 sjalottløk

  • 2 ss olivenolje

  • 1 ss god hvitvinseddik

  • Flaksalt

  • Pepper

  • 1 ss ramsløkolje

  • 150 g pata negra eller annen spekeskinke

  • 2 burrata-ost

  • Oliven

  • Hasselnøtter

  • Oregano

  • 1. Rens og del hver sjalottløk i to, og kok i fem minutter i lettsaltet vann.

  • 2. Stek artisjokkhjerter og løk i grillpanne, etter hvert også paprika og vårløk (hele delt i to). Du kan bruke vanlig stekepanne eller eventuelt grille i ovn, og selvsagt utendørsgrill om det er aktuelt.

  • 3. Strø salt over grønnsakene.

  • 4. Lag vinaigrette ved å blande 2 deler olivenolje mot 1 del hvitvinseddik, rør inn salt, pepper og litt ramsløksolje (eventuelt litt finhakket hvitløk).

  • 5. Anrett salaten i porsjonstallerkener sammen med burrata brutt i biter, og skinke, sammen med oliven, ristede og hakkede hasselnøtter og fersk oregano (eventuelt bladpersille).

  • 6. Ha over vinaigrette og server, helst mens den fortsatt er lun. Men denne salaten er helt ok kald også.

  • Les også: Flere gode oppskrifter fra Kjøkkenveien