I sin gule Volvo fra 1971 har journalist Stein Arne Sæther og fotograf Dan Ågren trålet Midt-Norge på kryss og tvers de siste par årene. Reportasjeserien «Ville veier» har stått på trykk i Ukeadressa 25 ganger siden februar i fjor, og i bearbeidet form skal mange av disse artiklene nå samles mellom to permer.

Radarparet skal dessuten samle inn nytt stoff som ikke har vært på trykk tidligere. I hele juni skal de kjøre på kryss og tvers i Midt-Norge, og arbeidsmetoden er den samme som tidligere. Sæther og Ågren reiser på lykke og fromme, og de jakter på spor fra vår nære fortid. De fotograferer og skriver om ting som få andre bryr seg om.

- Mandag tar vi Hurtigruta til Kristiansund. Derfra kjører vi østover mot Oppdal og Røros, og deretter går turen nordover, helt til Ytre Namdal, forteller Sæther og Ågren, som var et fast reportasjeteam i mange år før de begynte å lage «Ville veier».

- Ideen bak det vi holder på med nå, oppsto i 1992. Da reiste vi omkring på Fosen for å samle inn stoff til Fosenboka, og det var mange personer og steder vi var forpliktet til å skrive om. Plutselig fikk vi lyst til å lage den omvendte Fosenboka, der alt mulig kunne være med, men ingenting måtte være med. Denne tankegangen ligger til grunn for alle reportasjene vi har gjort i Ukeadressa, sier de to.

Når «Ville veier» kommer i bokform på Tapir forlag i høst, blir «den omvendte Fosenboka» endelig realisert, bare med den forskjell at boka handler om hele Midt-Norge.

Sæther og Ågren har skapt sin egen nisje i journalistikken. De skriver verken om dagsaktuelle hendelser eller utbyggingsplaner for framtida, og de holder seg unna museumsgjenstander og verneverdig kulturarv. I stedet konsentrerer de seg om gjenstander, bygninger og fenomener fra 50, 60- og 70-tallet som nesten alle andre overser.

- Disse tre tiårene anses ikke som så mye verdt. Derfor forsvinner også gjenstandene fra denne tiden, og når gjenstandene forsvinner, er det lett å glemme hvordan det var. En del av historien er rett og slett i ferd med å forsvinne, og det prøver vi å bøte på. Samtidig er det ikke slik at vi bare er opptatt av fortiden. Vi ønsker oss ikke tilbake til 1963. Når vi ser på 50-, 60- og 70-tallet, er det også fordi disse tiårene forteller oss noe om vår egen tid og setter tilværelsen i dag i perspektiv, sier Sæther og Ågren.

Når den gule Volvoen av modell 142 setter seg i bevegelse, kan folk i hele Midt-Norge holde utkikk. Hvis noen har en gammel melkerampe eller en gammel bensinpumpe å by på, vil radarparet bli begeistret. De tar også imot andre tips om spor fra vår nære fortid med glede. Nedlagte postkontorer, nedlagte herredshus, gamle garasjer og kafeer med høy respatex-faktor vil gjøre dem entusiastiske.

- Vi jakter stadig på gamle melkeramper, og vi kjører aldri forbi en bensinpumpe hvis den er over 30 år gammel. Og kanskje noen vet om en gammel danseplatting som fortsatt er i bruk? Ellers er vi åpne for alt som kommer fra den perioden vi skriver om, sier Stein Arne Sæther og Dan Ågren. Turen de legger ut på i juni vil utgjøre omtrent halvparten av den kommende boka. Resten vil bestå av nye versjoner av reportasjer som tidligere har stått på trykk i Ukeadressa.

Når boka er ferdig utpå høsten, er det mye som tyder på at «Ville veier» vil gjenoppstå som serie i Ukeadressa.

Tekst: TRYGVE LUNDEMO