Likevel er vi ganske sikre på at du kjøper den ferdig laget på kartong, eller enda verre: i pulverform.

Å koke vaniljesaus på pulver tar sannsynligvis lengre tid enn å lage den fra grunnen av. Det er ganske stor forskjell på smaken.

Og det er ganske dumt å spise middels industriell saus når du på svært enkelt vis og uten risiko for å mislykkes kan lage din egen. God vaniljesaus er ren magi for sensommerens beste bærdesserter, vi nevner rips og bringebær - veldig gjerne i kombinasjon - som de beste eksemplene på det.

Oppskriften på vaniljesaus kan også utvikles til en mengde andre varianter av en grunnpilar i konditorfaget - det engelskmennene kaller custard, en saus eller krem basert på egg og fløte/melk i forening, gjerne også tilsatt sukker og vanilje.

Det er eggeplommene som er det eneste tykningsmidlet når vi lager vaniljesaus fra grunnen av. Så er det en forutsetning for helt optimalt resultat, at du bruker ekte vanilje. De små svarte prikkene er selve adelsmerket i en vaniljesaus. Det går med rent pulver (uten sukker), men helst en snittet vaniljestang. Selve stangen setter smak og tas ut etter bruk, men de små prikkene fra margen blir igjen i sausen.

Det er sentralt at du pisker eggene mens du bringer melk og sukkerblanding til å fosskoke, for så å helle den raskt over eggene mens du fortsatt pisker.

Det blir alltids noen rester av eggehvite igjen når du skiller eggene, derfor er det nødvendig å sile sausen før bruk. Men når du har silt sausen, er den også ferdig. Den vil kunne holde seg i minst tre dager om den blir tett emballert i kjøleskap.

Sausen vil bli noe tykkere etter hvert som den blir kjølig. Vi mener dette er perfekt konsistens på vaniljesaus. Men noen vil ha den tykkere. Det skjer i kasserolle på kokeplate, under omrøring. Det er dette punktet som har gitt vaniljesaus sitt rykte som vanskelig å lage. I denne prosessen må sausen holdes under 85 grader, ellers er det stor sjanse for at den vil sprekke. Men om du kutter ut dette siste trinnet, som vi gjør i oppskriften, så er vaniljesaus en svært enkel og svært rask dessertsaus å lage.

Oppskrift Vaniljesaus

100 g sukker

1,5 dl fløte

3,5 dl H-melk

1 vaniljestang

5 eggeplommer

1. Ha fløte, melk, sukker og en vaniljestang (solid snittet på langs) i en kasserolle. Kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst.

2. Pisk fem eggeplommer.

3. La sukkerblandingen fosskoke og hell raskt over i eggene, mens du fortsatt pisker i dem.

4. Ta ut vaniljestangen og sil sausen, som nå er ferdig til bruk.

5. Tok du tiden?

Gjenbruk vaniljestangen!

Tips: Vaniljestang er ikke noe billig krydder, det er god grunn til å utnytte den fullt ut. Derfor: Skyll vaniljestangen godt etter bruk. Kok den opp med 150 g sukker og 2 dl vann. La blandingen trekke i 20 min og du har en super vaniljesirup som du kan benytte i mange typer bakverk og desserter.