Å skrive dagbok er en måte å registrere opplevelser på. Det sier professor Ingunn Hagen ved psykologisk institutt på NTNU.

- Noen skriver dag for dag og holder seg til beskrivelser og fakta. Andre skriver sjeldnere og mer følelsesladet. En del har behov for å få ut sine innerste tanker og følelser, og det kan føles bedre å dele dem med en bok enn et annet menneske. Skrivingen får på denne måten en terapeutisk effekt.

De personlige, intime dagbøkene er nok mer en jentegreie, ifølge Hagen.

- Kvinner er i større grad opplært til å kommunisere det de føler.

Lukket og låst

Dagbøker er en form for betroelseslitteratur med en imaginær leser.

- Denne leseren kan være deg selv senere i livet. Du bruker dagboken som en måte å minne deg selv på hva du gjorde og tenkte da du var yngre.

Den klassiske dagboken er lukket og låst.

- Det er noen som har sammenlignet blogger med dagbøker. I en blogg deler du imidlertid bevisst din glede og smerte. Når du skriver dagbok slipper du å forholde deg til andre.

1500 privatarkiver

- Dagbøker er spesielle dokumenter fordi enkeltmenneskene bak dem ofte deler sine egne tanker og opplevelser, sier Eirik Andersen.

Han er ansvarlig for privatarkivene ved Statsarkivet i Trondheim.

- Det finnes også offentlige dagbøker fra for eksempel fengsler, men de inneholder svært få meninger eller vurderinger, forteller Andersen.

I den gamle bunkeren oppbevares det stort sett offentlige, statlige dokumenter. Men i underkant av 1500 små og store privatarkiver har likevel fått plass i hyllene.

Ingen oversikt over skatter

De fleste privatarkivene består av materiale fra gårder, slekter, bedrifter, lag eller foreninger, og de oppbevarer også noen personlige dagbøker.

- Vi tar vare på enkelte private arkiver, fordi vi ønsker å dokumentere en helhetlig samfunnshistorie. Men har ingen oversikt over hvor mange potensielle historiske skatter som finnes i norske hjem og er helt avhengige av at folk kommer til oss med et ønske om å ta vare på sin egen historie.

Eksempelvis oppbevarer Statsarkivet dagboken etter Harald Sørhøy. Han var en soldat som tjenestegjorde i Narvik under andre verdenskrigen. Dagbøker etter Deinboll-familien er også gitt til Statsarkivet. De skildrer deler av den norske motstandskampen under krigen.

- I slike tilfeller er de personlige dagbøkene gode historiske kilder som kan korrigere eller utfylle historiebøkene, men som oftest er de mer kuriøse fortellinger, sier Andersen.

Ingunn Hagen, professor ved psykologisk institutt ved NTNU. Foto: Privat
Eirik Andersen, ansvarlig for privatarkivene ved Statsarkivet i Trondheim. Foto: Privat
I bunkeren: Ved Statsarkivet i Trondheim oppbevares det i underkant av 1500 privatarkiver som blant annet består av materiale fra gårder, slekter og foreninger. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen