Da militærmaskina dundret inn

Publisert: Oppdatert:

Hva gjør det egentlig for kommuner og samfunn når Forsvaret og Nato ruller inn for alvor, undret vi. Her er noe av det som møtte oss under Nordic Response 2024 i Finnmark.

– Jeg opplever at folk tar godt imot soldatene, sier Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap), som samtidig innrømmer at det merkes godt.

Men la oss starte med en liten svipptur til vår nye allierte, Finland.

På en liten høyde like ved siden av hovedveien, E45, står norske, svenske og finske soldater tett sammen.

Soldatene er rød side i øvelsen, Nato-styrkenes fiende, de som har «erobret» Finnmark. Nå er de midt inne i det som på militærspråk kalles ROC - Rehearsal of concept.

Foto: Mariann Dybdahl

En gjennomgang på et stort kart, der ledelsen av hver enkelt avdeling går gjennom hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det.

Møtet skjer dagen etter at Sverige endelig får signaturen som åpner for Nato-medlemsskap.

– Hadde det vært opp til meg, så hadde vi vært med for lenge siden, sier svenske Patrick Sandberg.

De skal rykke inn i Kautokeino, som både er Norges største kommune i utstrekning og Norges største reindriftskommune. «Invasjonen» betyr at det blir flere soldater enn fastboende i kommunen.

– Det er ikke til å unngå at det blir spor i naturen. Hvor mye får vi se når det er over, men det hadde vært mye mer sårbart for fugler og dyr dersom dette skjedde en måned senere, sier Henrik Isaksen Eira, som er Statens Naturoppsyns mann i Kautokeino.

Langs veien står nå berg av gule sekker mange steder. Sekkene er fulle av reinfôr. Kautokeino-ordfører Anders Samuelsen Buljo sier det er en av løsningene Forsvaret har kommet med for de siidaene – reinflokkene – som har måttet flytte på grunn av øvelsen.

Nordic Response vekker oppsikt langt ut over Norges grenser. Youngjung Cho, Insuk Kang og Seong ja Ro fra den sørkoreanske tv-kanalen KBS er blant pressefolkene som kommer langveis fra. Jobben med å dokumentere øvelsen er ikke bare glamorøs.

Men for Forsvaret gjelder det aller mest å ikke stikke seg ut. På avstand er antennene som stikker opp det eneste som røper at dette er et bataljonhovedkvarter.

Forsvaret har leid både grunn, samfunnshus og overnattingssteder i begge de sentrale kommunene.

– Det er bra for næringslivet, sier ordfører i Alta, Monica Nielsen.

«Striden» har bølget fram og tilbake. Heldigvis er det en øvelse det er snakk om denne gang. Men det er litt alvor også, for i bakgrunnen fins krigen i Ukraina. Og litt lenger nord for oss fins den store bjørnen, Russland.

Det er ingen tvil om at det som skjer i Finnmark følges tett derfra. Protestene mot Nordic Response 2024 har derfor ikke latt vente på seg. Det er kommet flere.

– Alle disse provoserende og aggressive handlingene vil føre til at vi ser en eskalerende spiral, advarte det russiske utenriksdepartementets talskvinne, Maria Zakharova sist uke.

For selv om avstanden til grensa er stor, i alle fall i trøndersk målestokk, så er Russland aldri langt unna i Finnmark. Og denne øvelsen foregår lenger nord enn det Norge har pleid å la Nato øve.

– Vi er jo glade for at de øver på å beskytte oss, sier Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) til Adresseavisen