Fra Bakke bru er det lett å danne seg bilde av elvehavna slik den var, og den travle virksomheten som utspant seg langs den lange bryggerekken. Fortsatt har den mye av sitt gamle preg i behold, med sine ruvende bygninger på høye peler. Men her har tiden likevel ikke stått stille. Mange endringer har skjedd i årenes løp, til dels gjennom dramatiske hendelser, branner ikke minst.

Vinteren 1977 var Kjøpmannsgata 65, til høyre på bildet, regnet som byens eldste brygge, gjenoppbygd etter bybrannen i 1708. Stort yngre var ikke nr. 63, mens nr. 61 ble gjenoppført i mur av R. Kjeldsberg A/S i 1956 etter at den gamle brygga på tomten var revet av tyskerne under krigen. Videre oppover elva lå imidlertid bryggene, nr. 59-53, stadig som autentiske historiske minnesmerker over noen av byens gamle handelshus, som Lysholm, Jenssen, Meincke, Schreiner Bejer og Gram.

Noen måneder etter, 9. oktober 1977, brøt det ut brann i Kjøpmannsgata 65, og noen timer etter var brygga totalskadd. Bare et skall av gamle tømmervegger sto igjen, men de var fortsatt solide nok til at de kunne brukes i gjenoppbyggingen. Brygga ble igjen tatt i bruk, med et moderne innhold bak de bevarte fasadene. Men seks år etter rammet en ny ulykke både denne brygga og nabobryggene, nr. 63 og 67, dvs. de tre bryggene nærmest Bakke bru. Nå viste brannen ingen nåde og ødela alle tre, før den stoppet mot murveggen i Kjeldsberg-brygga. I stedet spredte brannen seg med vinden østover og antente bygninger på skrå over elva, der to brygger på Nordre Verft også brant ned.

Dette var den største bryggebrannen i Trondheim siden 1967, da hele bryggerekken nedenfor Bakke bru strøk med, med unntak av én, fra nr. 71 til og med nr. 87. Nå forsvant enda et parti av den unike rekken - og mer av byens sjel. Kjøpmannsgata 63-67 rommet verdifulle deler av byens merkantile historie, med tradisjoner tilbake til Horneman-slektens handelsdrift, og siden gjennom flere generasjoner særlig preget av Jenssen & Co.s virksomhet.

Gjenoppbyggingen skjedde etter dagens behov og de rådende krav til tidsmessig næringsbygg, men med respekt for bryggerekkens form og særpreg, og med detaljer som tømmerpelene i elva og de åpne flatbryggene - dvs. de langsgående passasjene - i front. Men den ekte bryggehistorien overlates i dag til andre i rekken, der veggene luter og gulvene heller, på godt gammeldags vis.

Her finner du mange flere bilder av Trondheim - før og nå