– Nei, nei, vi er ikke kjærester, bare gode venner, svarer de to på benken idet vi beklager å bryte inn i noe som ligner veldig på et romantisk lite stevnemøte.

Hvorfor er dere her?

– Vi kjenner hverandre hjemmefra, fra Östersund. Richard er på besøk og jeg viser ham rundt. Søsteren hans bor også i byen. Hunden Neos er hennes, vi er bare hundepassere. Men hvorfor vil dere snakke med oss?

Vi jobber i en avis, som har en fast spalte som heter «På benken». Vi kan bare intervjue noen som allerede sitter på en benk, vi har ikke lov til å be noen om å sette seg, for så å intervjue dem etterpå.

– Så dere går altså rundt og spionerer på folk?

Ja, sånn kan det sikkert virke. Men hva gjør du her i byen?

– Jeg er servitør på restaurant, på «Nyfiken» på Solsiden. Har hatt jobben siden april, og trivs jättegodt. Gjestene blir glade når de hører at jeg kommer fra Sverige.

Hva med språket? Mange svensker forstår svært lite norsk?

– Ikke noe problem. I Östersund er vi vant til nordmenn. Men enkelte trønderske uttrykk kan være litt vanskelige.

Som hva da?

– «Sjø..» og «edderkopp». På svensk heter edderkopp «spindel».

Hva med «nyfiken», navnet på restauranten din, er det et ord du forstår?

– Självklart, vi har samme ord på svensk.

Ja, det er sant, det var en film en gang som het: «Jag är nyfiken – gul», husker du den?

– Neeei, har aldri hørt om den.

Hvordan liker du deg i Trondheim?

– Veldig godt, byen er fin, åpen og varm, mye hyggeligere enn Östersund. Å få kontakt med ukjente er enkelt. Jeg har fullt opp av nye venner, både norske og svenske. Mange svensker bor i byen.

Hva liker du best?

– Alle de fine stedene. Jeg viser dem gjerne fram for venner som kommer på besøk: Festningen, Nidarosdomen, Bakklandet, Solsiden og Sykkelheisen. Sjøgangen ute ved fjorden er også flott. Vi skal dit etterpå og spille frisbeegolf. Ellers har jeg vært i Bymarka. I sommer var vi en hel gjeng som gikk hele veien fra Solsiden til Geitfjellet. Der campet vi. Natta etter campet vi ved Baklidammen. Veldig trivelige opplevelser.

Hvor lenge blir du i Trondheim?

– Har ingen aning. Nå er jeg her og har det bra. Men målet er å legge meg opp litt penger og reise rundt i verden. Det er så mye jeg vil se. I Afrika og Asia blant annet.

Du har sikkert reist litt allerede?

– Ja, jeg bodde i Egypt i tre år. I Kairo. Jeg var engelsklærer i en barnehage, for barn i alderen 2,5 til 4 år. De var jättesmarte og lært fort. Men så kom revolusjonen og jeg fant snart ut at det var best å reiste hjem.

Var du redd noen gang? Opplevde du ubehag?

– Nei, ikke egentlig. Der jeg bodde i Kairo var vi ikke i det. Men enkelte kvelder dro vi ut og herjet. Jeg måtte jo ut og si min mening, stå opp med folket.

Enn du Richard, hva driver du med?

– Hjemme i Östersund er jeg personlig assistent for en person som trenger tilsyn 24 timer i døgnet. Men også jeg har lyst til å dra ut i verden, og se mer. Har bare vært på noen korte turer til Tyrkia.

Har du besøkt Norge før?

– Ja, flere ganger. Én vinter jobbet jeg i Lofoten. Var på linefiske og ble forferdelig sjøsyk. Moskenesstraumen var noe helt forbannet jävlige greier. Trondheim er mye trevligara, en mysig stad.

Kristiansten festning, her vi nå er, forbindes ofte med en person som het Armfeldt. Har dere hørt om ham?

– Var det ikke han som bygde festningen som vern mot svenskene? Vi leste litt på noen skilt da vi gikk inn.

Nei, han var en svensk general som prøvde å ta Trondheim for nesten 300 år siden. Det gikk ikke så bra. Han er visst mest kjent på norsk side. Men Petter Northug har dere hørt om?

– Jo da, men Northug er det bare farsan og folk på hans alder som bryr seg om. Hvem som vinner skirenn av nordmenn og svensker bryr vi oss ikke om. Vi ville neppe gjenkjenne Northug om vi møter ham på gata.

På benken: Marielle Fornander, Richard Wängåke, NeosAlder: 25, 24 og 3Benken: Kristiansten festning