Kokhuset som det blir kalt. Navnet skriver seg fra husets tidlige tid, da kjøkkenet sto åpent for et bestemt allment bruk. Etter bybrannen i 1681, som startet i en båt i elvehavna, ble det nedlagt forbud mot åpen ild i båtene og bryggene. Dette førte til at det på Bakklands-siden ble oppført spesielle kokestuer, der sjøfolk hadde tilgang på grue til matlaging, koking av tjære etc.

Ingen av disse husene eksisterer i dag, ettersom hele Bakklandet ble påtent og nedbrent av dansk-norske styrker da Armfeldts hær nærmet seg Trondheim høsten 1718. Bare Bakke kirke på Bakkestranda ble spart den gang. Bebyggelsen grodde opp på ny etter at den svenske beleiringen tok slutt, og både losjier og kokehus hørte stadig med til bydelens infrastruktur.

Særlig aktuelt var det å bygge slike bekvemmeligheter i nærheten av Krana, det åpne kaiområdet med skipskran og en større ubebygd plass omkring. I øvre kant av denne allmenningen, i god avstand fra både båter og brygger, lå forholdene godt til rette for et nytt felles kokehus. Med 1761 som det sannsynlige byggeår, var Kokhuset kanskje ikke det første i sitt slag ved denne allmenningen, men etter hvert sto det som et solid siste minne om en gammel tradisjon.

Fra sin offentlige funksjon gikk Nedre Bakklandet 17 etter hvert over til å bli en ren privatbolig. Kanskje bodde det folk i huset alt fra starten, slik at det hadde en kombinert bruk. God plass var det uansett ikke i den beskjedne bygningen, som i dag regnes som et av byens minste bolighus med sin 5,8 meter brede fasade. Men huset var i mange år likevel stort nok til å romme to husstander, samt leieboere, i halvannen etasje over en grunnflate på 42 kvadratmeter. I tillegg bodde det folk i den lille bakgården, slik at det kunne være åtte-ti voksne samt noen barn på denne adressen.

Størrelsen til tross gjør Kokhuset mye av seg på sin tilbaketrukne plass. Den høye midtstilte trappen ber om oppmerksomhet, og det gjelder i minst like stor grad den doble døren, som med sitt utstyr, utskjæringer og buede overstykke utgjør en fornem portal i Louis-seize-stil, det vil si den populære stilarten fra tiårene etter 1750. Kokhuset både hevder og holder seg godt, og det hender fortsatt at det ryker fra pipa.

Her kan du studere flere av endringene som er skjedd i Trondheim.