Lars Sponheim har fått seg en rett venstre fra Klassekampen og statsminister Jens Stoltenberg i en sjelden allianse. Nå ber han om mer bank, dersom han bryter velgergarantien.

Brumlebassen, som Siv Jensen kaller Venstre-lederen, er i ferd med å slå seg fri fra beskyldningene om at han i en gitt situasjon kan bli en slags støttespiller for en regjering der Fremskrittspartiet deltar. Nå inviterer han sine velgere hjem til gården i Ulvik, og sier de skal få lov til å banke ham opp, dersom han bryter løftet om ikke å samarbeide med en Frp-regjering.

Sponheim er en kraftig kar som sikkert tåler litt bank, men poenget hans er at Venstre skal være garantist mot Frp-makt. En stemme til Venstre skal ikke åpne dørene til regjeringskontorene for Siv Jensens mannskap, er Sponheims budskap. Og hørte vi riktig i politisk kvarter i NRK-radio i dag tidlig, så er Sponheim beredt til å felle en regjering der Frp er med ved første anledning.

I enhver normal situasjon burde Venstres budskap være temmelig klart. Men nå er det valgkamp, og det er liten tvil om at statsminister Jens Stoltenberg gjerne ser at Sponheim vaser rundt i tåkeheimen en stund i regjeringsspørsmålet. Derfor uttalte Stoltenberg til Klassekampen nylig at det fortsatt er uklart hva Venstre gjør i tilfelle valget gir borgerlig flertall. Statsministeren mente Sponheim ikke var klar på om ville la en Høyre/Frp-regjering leve, slik Høyre og Frp lot Bondeviks første regjering overleve i tre år.

Stoltenberg sørget med sine uttalelser for å forlenge Klassekampens hardkjør mot Venstre-lederen, som ble innledet med store oppslag i helgen. Avisen valgte på heller spinkelt grunnlag å slå fast med fete typer at Sponheim bryter velgergarantien.

Dermed var lurvelevenet i gang. Sponheim var rasende på Klassekampen, og om mulig enda mer forbannet på statsministeren, som han fortsatt mener farer med løgn – mot bedre vitende. Nå truer Sponheim med å trekke sin eventuelle støtte også til en mulig Ap-regjering. Venstre-lederen er i ferd med å blåse seg opp til en konklusjon som kan ende med følgene ståsted: "Verken Jens eller Jensen".

Tidligere er han som kjent til tillagt å mene; "heller Jens enn Jensen", altså at Venstre foretrekker en mindretallsregjering med bare Arbeiderpartiet foran en regjering der Frp deltar. Det er fortsatt nærliggende å anta at det er omtrent der Sponheim vil lande i en situasjon med borgerlig flertall etter valget.

Sponheims ståsted er interessant fordi Venstre kan tenkes å avgjøre om regjeringsmakten blir blå eller rød. Velgergarantien han har gitt innebærer at Venstre ikke går i regjering med Frp, ikke vil støtte en Frp-regjering og heller ikke være støtteparti for en slik regjering. Garantien omfattet også nei til Oslo-modellen i rikspolitikken. I Oslo støttet Venstre dannelsen av Høyre/Frp-byrådet som fortsatt styrer.

Tvilen som hefter ved Sponheims ståsted er ikke all verden. Men Venstre-lederen har i likhet med de fleste partiledere ikke lukke absolutt alle dører i enhver tenkelig situasjon. Derfor har det vært mulig både for Jens Stoltenberg og Trond Giske å vise til Oslo-politikken som en mulig utgang for Venstre, dersom det rødgrønne flertallet faller.

Lars Sponheim må sikkert fortsatt gå noen ekstra strafferunder før tvilen er helt fjernet. Men han trenger ikke tvile på hva hans egne velgere mener om Frp i regjering. Bare to prosent av Venstres velgere støtter tanken om at Siv Jensen skal få makt, viser en fersk undersøkelse.

Blant Venstre-folk har utvilsomt tvilen kommet tiltalte til gode.

harry.strand@adresseavisen.no