Debatt

Bygg hallen i Granåsen!

Den nye storhallen i Trondheim bør bygges i Granåsen. Det vil gjøre anlegget komplett til å betjene både idretten, store konserter, messearrangementer og ikke minst bli til stor glede og nytte for hele Trondheims befolkning

Granåsen: Her må storhallen bygges, mener artikkelforfatterne. 

Saken oppdateres.

Det er komplett uforståelig at Trondheim kommune nå planlegger å bygge ut Trondheim Spektrum til en gigantisk storhall som «dreper» omgivelsene på Øya. Da friidretten ble kastet ut av Lerkendal stadion på slutten av 90-tallet ble planene om et tribuneanlegg på nye Trondheim Stadion på Øya forkastet. Bygget ble for stort og for høyt. Nå er det planen at nye Trondheim Spektrum skal ruve med 28 meters høyde. og spre seg ut over friluftsområdet slik at det legger en mørk skygge over hele Øya som et rekreasjonsområde for Trondheims befolkning.

Debatten om Spektrum skal bygges på Øya engasjerer alle og enhver: Direktør for E.C. Dahls Eiendom: Spektrum til Brattøra?

Logikken her er vanskelig å forstå, men bak ligger det sterke økonomiske krefter. Messearrangørene på Nidarø kjempet også en hard kamp den gangen for å hindre at Trondheims nye hovedbane for friidrett skulle bygges på Øya. Argumentasjonen var at det ville forringe mulighetene for de årlige store messene. Nå ser det imidlertid ut til at de økonomiske interessene har tatt et nytt solid grep om planene. Nå er det ikke lenger snakk om at et nybygg som ruver i landskapet vil ødelegge nærmiljøet. Nei Planene MÅ gjennomføres for at messeaktivitetene skal fortsette. Vi vil risikere å begå en nye sentrumsnær byggetabbe på lik line med Vital-bygget på Solsiden og hotellgiganten på havna.

Det er for sent å snu nå, sier deler av idrettsmiljøet (håndball), messearrangørene og noen sentrale Ap-politikere som burde tenke mer på allmuens beste og ikke tjene kapitalismens kortsiktige krav. Underlig nok er det Høyre som her tar ansvar og rister Ap i ørene. Politikerne har snudd før: De stoppet til slutt motorveien over Bakklandet. Da er det grunn til å rippe opp i en vellykket snuoperasjon politikerne har gjort tidligere. På starten av 80-tallet sto gravemaskinene omtrent klar til å rykke inn for å bygge ny «motorvei» over Bakklandet. Da skjønte man endelig at her var det på tide å snu. Det finnes vel ikke en trondhjemmer som ikke er glad for den snuoperasjonen i dag.

Les mer om Trondheim Spektrum: Skal vi bare satse på at det går bra?

Og det finnes bare gode argumenter for å snu i planene for storhall på Nidarø. Dagens friidrettsanlegg på Øya er fornuftig dimensjonert, og med parkområdene rundt er det et av landets beste anlegg for allsidig aktivitet midt i sentrum av en by. En giganthall vil ikke bare kvele parkområdene og bomiljøet, men også ødelegge et av Norges fineste friidrettsanlegg for trening og konkurranser. Hvis området som dagens Trondheim Spektrum dekker omreguleres til boliger slik Venstre foreslår, vil ikke det forringe områdets kvaliteter i nevneverdig grad.

Å bygge den nye storhallen i Granåsen vil ha kun positive effekter. Som messeområde vil en her få arealer en aldri vil få tilgang til på Nidarø både til parkering og utstillingsområde. Som konsertsted vil en storhall med plass til 10 000 mennesker innendørs bli et unikt supplement til de store utendørskonsertene på sommeren og med den infrastrukturen som behøves til disse. Som idrettshall med tilskuerkapasitet til 10 000 vil det bli en kjempearena for både EM og VM i håndball. Med fleksible løsninger vil hallen også kunne tjene som en flerbrukshall for både håndball og alle andre innendørsidretter med stort behov for flere flater å boltre seg på.

Kronikken som sparket debatten i gang:  Vi kan ikke erstatte Trondheim Spektrum med Trondheim Monstrum

Og sist men ikke minst i forestående utbygging av Granåsen Skiarena for kommende store internasjonale arrangement som World Cup hopp, langrenn og skiskyting og eventuelt et kommende VM på, er det et stort behov for en storhall. Da er det dårlig planlegging av Trondheim kommune å bygge denne hallen på Øya når det likevel må bygges en hall av denne typen i Granåsen.

Kort sagt. Det finnes bare gode argumenter for å droppe en ny storhall på Nidarø og heller bygge denne i Granåsen.

Adresseavisen holder paneldebatt, åpent for alle: Hvor høyt vil du ha det?

På forsiden nå