Adresseavisen mener

Nå trenger Norge Venstre i regjeringen

Venstre har lykkes med å karre seg over sperregrensen. Nå har Trine Skei Grande en mulighet til å trekke politikken mot sentrum, hvis hun våger å søke regjeringsmakt. Den bør hun og partiet gripe.

Trine Skei Grande hadde grunn til å slippe jubelen løs da Venstre havnet over sperregrensen i valget. Nå bør hun og partiet søke regjeringsmakt.Foto: NTB Scanpix, NTB scanpix

Saken oppdateres.

Mandag ga velgerne Erna Solberg fornyet tillit som statsminister. Venstre og KrFs tap ga henne også et svekket styringsgrunnlag. Et sterkt valgresultat for Frp og klare tap for Venstre og KrF gjør at drømmen om en blågrønn regjering kan bli vanskelig å oppnå, selv om det ville ha vært til det beste for landet. Det nest beste alternativet for Norge er at de borgerlige småpartiene går inn i regjering og dreier Høyre og Frp mot sentrum.

Kristelig Folkeparti har det gjort det klart at de vil holde seg unna regjeringskontorene. De ser nok flere muligheter til å markere seg i opposisjon. Tirsdag la KrF-leder Knut Arild Hareide fram en liste over krav han vil stille til Erna Solbergs nye regjering. Med unntak av en trussel om å trekke støtten dersom regjeringen går inn for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, er det få punkter på menyen som kan få Solberg til å miste nattesøvnen.

LES LEDEREN: Sperregrensen bidrar til politisk mangfold

Derfor er det godt å se at Venstre vurderer en annen linje. Mange av Venstres fylkesledere tar nå til orde for å gå inn i regjering. Det har de gode grunner til å gjøre. Sjansene er gode for at de vil oppnå sårt tiltrengte seire innenfor klima- og kunnskapspolitikken. Muligheten til å hindre at Høyre, Frp og Ap får flertall for en konsekvensutredning i Lofoten,Vesterålen og Senja, bør virke særlig forlokkende. Den muligheten får Venstre antakelig bare om de går inn i regjering.

LES LEDEREN: Trønderske politikere må samarbeide tettere

Frykten for at velgerne vil oppfatte et regjeringssamarbeid med Frp som et svik, er forståelig. Den bør likevel ikke holde Venstre fra å gå inn i regjeringenVenstre gikktidligere i år hardt ut mot Frps retorikk i innvandringsdebatten. Selv om det er grunn til å frykte at partiet blir overkjørt i innvandringspolitikken, legger innvandringsforliket klare rammer framover. At regjeringen trenger KrFs støtte kan også ha en moderende effekt på Frps statsråder. Det gir trygghet for Venstre.

Venstres viktigste saker, klimapolitikk og satsing på gründermiljøer, gjør at partiet kan dreie regjeringen i riktig retning. Ministerposter er deres beste mulighet til å vise velgerne at de kan få resultater. Den bør de gripe.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå