Adresseavisen mener

En tung uke for Oslo

Osloblikket til norske medier har sjelden vært mer parodisk enn i siste ukes klabb om DAB.

Protester i Oslo: Motstandere av tvangsinnføring av DAB utenfor Tryvannstårnet i Oslo denne uken, over åtte måneder etter nedpakkingen av FM-nettet i Nordland. Det er grunn til bekymring for norske mediers Oslo-perspektiv, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Saken oppdateres.

Oslos befolkning, og meningsbærende skribenter i hovedstaden spesielt, har hatt en krevende uke. De har opplevd noe bare drøyt 2,9 millioner nordmenn i store deler av landet har opplevd før dem: Slukking av FM-nettet og overgang til DAB.

I landets største aviser er den brå overgangen, sett fra Oslo, møtt med en massiv blanding av sorg og sinne. Det gir oppriktig grunn til bekymring. Ikke så mye på radiolyttingens fremtid som hvordan det som skjer andre steder i landet enn i Oslo reflekteres i det norske mediebildet.

Etter at mange riksdekkende medier har trappet ned sin tilstedeværelse rundt om i landet, har det norske nyhetsbildet blitt stadig mer Oslo-dominert. Det blir smått parodisk når Aftenposten på lederplass og VG og Dagbladet på kommentarplass denne uka er sterkt kritisk til stenging av FM-nettet – mer enn åtte måneder etter at FM-nettet ble pakket ned i Nordland.

Det kan være på sin plass å granske Stortingets vedtak om FM og DAB. Det er mulig at DAB-overgangen blir en kostbar parentes i norsk radiohistorie. At overgangen har vært dyr og forbrukerfiendtlig er det ingen tvil om.

Folk i Trøndelag, Nordland. Hordaland, Rogaland, Telemark, Buskerud, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Agder-fylkene har likevel kommet gjennom slukkingen av FM-nettet, stort sett uten varige mén.

Vi kan derfor dele noen erfaringer med de hardt plagede Oslo-lyttere: DAB fungerer for mange bedre på kjøkkenet enn i bil, og dekningen bør bli bedre. Når DAB-radioen fungerer, fremstår radiotilbudet som bedre. Tall fra september viser at radiolyttingen i Nordland nesten er tilbake på nivået fra før slukkingen av FM-nettet. Det er raskere enn forventet.

Det meste av radiolyttingen i Norge foregår nå på DAB, med 1,9 millioner daglige lyttere. Det tilsvarer 72 prosent av radiolytterne, mens 24 prosent i siste undersøkelse daglig hører på radio via internett. Det er for tidlig å si om DAB er bra for norsk radio og publikum. Vi kan vi trøste de som bor i Oslo med at overgangen, den gikk stort sett bedre enn mange fryktet.

På forsiden nå