Adresseavisen mener:

NTNU må satse på en egen festival

Starmus-festivalen ble en suksess, men hadde flere problematiske sider. NTNU-ledelsen bør derfor vurdere om de kan lage en egen festival i stedet for å stille som vertskap for Starmus en gang til.

Får bestemme: Det blir opp til rektor Gunnar Bovim og resten av NTNU-ledelsen om de vil samarbeide med Starmus igjen. På styremøtet onsdag kom det signaler om at de heller bør arrangere en egen festival. 

Saken oppdateres.

Etter at musikk- og vitenskapsfestivalen Starmus ble arrangert på Tenerife i flere år, kom den til Trondheim i juni. Elleve nobelprisvinnere, film- og TV-personligheter og internasjonale forskere på høyt nivå trakk et stort og ungdommelig publikum til Trondheim Spektrum. Det som skjedde, ble grundig dekket i norske og internasjonale medier.

Selv de som var skeptiske på forhånd, opplevde Starmus som en suksess. NTNUs evalueringsrapport som ble lagt fram i forrige uke, konkluderte også med at begivenheten var vellykket. Rapporten pekte likevel på at både den faglige bredden, kjønnsbalansen, musikktilbudet og økonomien ikke ble godt nok ivaretatt. Rektor Gunnar Bovim sa til Adresseavisen at betydelige endringer er nødvendig, hvis NTNU skal være med på å arrangere festivalen en gang til.

NTNUs styre ga onsdag uttrykk for samme holdning og overlot til universitetets ledelse å avgjøre Starmus’ videre skjebne. Flere styremedlemmer gikk heller inn for at NTNU arrangerer en egen festival. Det er en oppfordring NTNU må ta på alvor.

Det er helt naturlig at Norges teknologihovedstad tar initiativet til en vitenskapsfestival. Byens eget universitet kan skape et arrangement som både tjener Trondheims og NTNUs interesser. Starmus fikk offentlige bevilgninger og sponsorinntekter på cirka 30 millioner kroner, penger som neste gang kan gå til en begivenhet Trondheim selv har kontroll over.

Da kan byen få en begivenhet som både når ut til et stort, ungt publikum og som presenterer temaer som passer NTNUs profil. Hvis også samfunnsvitenskap og estetiske fag får en plass på programmet, kan festivalen dessuten bli en mulighet for å skape sterkere tverrfaglig samhold på universitetet.

Vi oppfordrer NTNU til å utarbeide en offensiv festivalplan.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Bovim kan ha gitt Starmus dødsstøtet

På forsiden nå