Adresseavisen mener

Regjeringen blir bedre med Venstre innenfor

Saken oppdateres.

I helga ble det klart at Venstre går i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet. Det faller mange venstrefolk tungt for brystet å samarbeide tettere med Frp. Trøndertoppene Erling Moe og Jon Gunnes har begge vært tydelige motstandere. For et parti må like fullt den viktigste ambisjonen være å gjennomføre mest mulig av sin politikk, slik partileder Trine Skei Grande fikk solid støtte til. Dette har vært en vanskelig prosess for Venstre som parti, men for styringen av landet er dette en god nyhet.

LES OGSÅ POLITISK REDAKTØR TONE SOFIE AGLEN: De siste årene har vært en demonstrasjon av hvorfor partiet bør søke regjeringsmakt

Vi håper Venstre vil vri regjeringens politikk i riktig retning på en rekke områder. En eventuell enighet vil nødvendigvis gi en ny samarbeidsplattform som drar politikken mot sentrum. Vi har savnet en regjering som i enda større grad tar klima og miljø på alvor. Forventningene er store til at Venstre vil gjøre politikken grønnere og at klima gjennomsyrer alle områder. Skal vi løse verdens viktigste utfordring, trenger vi en regjering som virkelig brenner for klima.

På en rekke områder tror vi Venstre vil sette et positivt stempel. Barnefattigdom, kunnskap i skolen, personvern og gründersatsing er saker hvor Venstres innflytelse må merkes. Det samme gjelder integreringspolitikken. Unødig mye har handlet om retorikk. Like fullt trenger vi statsråder som i større grad samler enn splitter, slik sittende innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har en tendens til å gjøre. For regjeringen er det en styrke om budskapet er mindre polariserende enn vi har sett tendenser til så langt.

Det hviler også på Venstres skuldre å sørge for en distriktsvennlig og bærekraftig landbrukspolitikk. I forrige periode så vi hvor viktig Venstre, og ikke minst KrF, var for å stanse en uklok strukturrasjonalisering. Landbrukspolitikken må være basert på norske ressurser og med god dyrevelferd i alle ledd. Dersom Venstre vinner fram, håper vi at de lykkes med å avvikle pelsdyrnæringen. I denne betente saken har Venstre vært en tydelig og viktig stemme.

Vil du ha ukas meninger fra Adresseavisen gratis i innboksen? Meld deg på nyhetbrevet via denne lenken

For partiet Venstre må dette være en lærepenge i hvordan man ikke skal kommunisere. Når enkeltpolitikere har blitt presset, har de uttalt seg som at regjeringssamarbeid med Frp har vært helt uaktuelt. Dette er utsagn som vil hefte ved partiet lenge. Nå må de vise sine velgere at de virkelig kan gjøre en forskjell i regjering.

På forsiden nå