Adresseavisen mener

Brannen ga Ringve et kraftig løft

I dag åpner Ringve Musikkmuseum dørene i hovedbygningen. Gjenoppbyggingen etter brannen for tre år siden har gjort huset enda mer interessant enn før.

Victoria Bachkes lysekrone henger i ett av de restaurerte rommene i den gjenoppbygde hovedbygningen på Ringve. Ringve-direktør Ivar Roger Hansen (t. v.) og prosjektleder Lars Erik Brustad Melhus er svært fornøyd med arbeidet som er gjort. 

Saken oppdateres.

Mange var rystet da hovedbygningen på Ringve brant i august 2015. Flere rom ble ødelagt, og verdifulle musikkinstrumenter ble hardt skadet. Brannvesenet gjorde en imponerende innsats med å hindre at flammene spredte seg til andre bygninger.

I dag, når museet åpner dørene for en helt rehabilitert bygning med nye utstillinger, passer uttrykket «aldri så galt at det ikke er godt for noe». Brannen var en sjokkerende hendelse, men gjenoppbyggingen har gitt museet et kraftig løft. Dyktige fagfolk har skrapt seg gjennom flere lag med tapet og maling, og arbeidet har gitt mye ny kunnskap.

Mens man tidligere har gått ut fra at hovedbygningen ble bygget i 1850-årene, har byggearbeidene bekreftet en gammel mistanke: De eldste delene er eldre, fra 1770-årene. Når publikum besøker huset under åpningsarrangementene lørdag, er det likevel et hus fra cirka 1880 de får oppleve.

LES OGSÅ: Vanntåkeanlegg hindret total nedbrenning

Det er denne perioden som er gjenskapt, både i gulv, vegger og tak. Det passer godt, for andre halvdel av 1800-tallet var en gullalder i norsk musikkliv. Edvard Grieg og Ole Bull sørget for økt musikkinteresse, og det var pianoer og kammermusisering i mange velstående hjem. Den rehabiliterte hovedbygningen inneholder flere staselige rom som gir godt innblikk i dette.

Et møysommelig arbeid har dessuten sørget for at de fleste brannskadde musikkinstrumentene er i god behold. I den «nye» hovedbygningen er de plassert i rom der ulike temaer blir belyst. Bygningen som helhet forteller ikke bare musikkhistorie, men en historie om Norge i en tid da vi var i union med Sverige og nasjonalromantikken blomstret.

Ringve Musikkmuseum er en nasjonal institusjon og en av de mest populære turistattraksjonene i Trondheim. Arbeidet etter brannen har totalt kostet vel 20 millioner kroner, et beløp som ikke er urimelig når det er snakk om å ta vare på slike verdier.

LES OGSÅ: Brannsår i hjertet av kulturbyen

Chopins sjeselong er en av mange verdifulle gjenstander i rommene på den rehabiliterte hovedbygningen. 

Chopins sjeselong er en av mange verdifulle gjenstander i rommene på den rehabiliterte hovedbygningen. 

På forsiden nå