Den gode, den svake og den grusomme

Trond Giske er hovedpersonen i boka om Arbeiderpartiets havari. Boka hadde vært mye mer interessant om forfatterne prøvde å forstå ham.

  Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix

Den politiske bokhøsten krever sin leser. Selv om det er Sylvi Listhaugs memoarer som er denne ukas snakkis, er det ingen grunn til å legge bort boka som de to VG-journalistene Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy har skrevet om Arbeiderpartiet riktig enda. «Alle skal ned» er en slående tittel, og boka er i sannhet rystende lesning, i alle fall hvis man leser den med brillene til en organisasjonspsykolog. Innblikket i det indre livet i Ap gir næring til den gamle klisjeen om at politikk ikke er noen søndagsskole. På utsiden framsto ledelsen i Ap som et drømmelag. Jonas Gahr Støre, en intellektuell og høyt respektert gentleman. Hadia Tajik, imponerende flink, og en ung kvinne med minoritetsbakgrunn. Trond Giske, den debattsterke sluggeren med enormt nettverk og nese for å vinne valg. Partisekretær Kjersti Stenseng var grasrotas kvinne, grepa og real, med mye erfaring fra organisasjonsarbeid. Det glansbildet varte omtrent fem minutter.