Adresseavisen mener

Umusikalsk av justisministeren

Justisministeren burde opptrådt mer som samlende statsråd, mindre som demagogisk partipolitiker i 8.mai-talen.

Skapte ufred: Justisminister Jøran Kallmyrs tale på Jørstadmoen 8.mai var ikke mye statsmannsaktig, skriver Adresseavisen på lederplass. Bildet er fra da Kallmyr ble utnevnt til statsråd tidligere i vår.   Foto: Kallestad, Gorm

Saken oppdateres.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har skapt debatt og fått kritikk for talen han holdt under feiringen av frigjørings- og veterandagen på Jørstadmoen militærbase onsdag. Delen av talen hvor han snakket om den kalde krigen og opprettelsen av Nato, er stridens eple. Der burde landets justisminister hatt hele grunnlaget for 8.maifeiring i Norge bedre i minne og opptrådt mer som en samlende statsråd, mindre som en demagogisk partipolitiker.

Det er setningen «Det var demokrati mot diktatur, frihet mot kommunisme og sosialisme» om verdenssituasjonen etter krigen, som har skapt opphetet debatt. Justisministeren mener setningen er tatt ut av sammenhengen. Han burde likevel skjønt at 8. mai-markering er en dårlig anledning for en statsråd til å spille på kaldkrigsretorikk som rammer noen av dem som gjorde store offer for at vi i første omgang begynte å feire 8. mai som frigjøringsdag.

Fram til 2011 ble 8. mai fullt og helt feiret som frigjøringsdagen for Norge etter okkupasjonen under andre verdenskrig. Siden har dagen også blitt feiret som nasjonal veterandag, for å styrke anerkjennelsen av militære veteraner, også de som har tjenestegjort etter andre verdenskrig. Det burde ikke være vanskelig å kombinere datoens historiske bakgrunn og nyere dimensjon på verdig og samlende vis.

Det kan godt hende at justisministeren ikke mente å provosere eller skape strid med sin tale. Kommunismen er for lengst plassert på historiens skraphaug. Fremskrittspartiet må gjerne bruke sosialisme som fiendebilde, mer eller mindre høytidelig, men det gjør seg noe bedre på landsmøtefest enn i statsrådstaler på frigjøringsdagen.

Etter andre verdenskrig tok det nesten 50 år før Norge, ved kong Harald i 1992 på nasjonens vegne, beklaget måten norske myndigheter behandlet partisanene i Finnmark på etter krigen, for å ha kjempet mot tyskerne, med sovjetiske soldater. På 8. mai er det grunn til å feire freden, friheten og de som har gjort store offer i så måte. Det bør enhver statsråd, uavhengig av politisk farge, klare å markere uten å skape unødig ufred.

Les også lederen «Frigjøringsdagen er viktig, også for de unge»

På forsiden nå