Adresseavisen mener

Siv tråkker på gassen. Hun burde bremse

En gyllen regel i norsk økonomisk politikk har vært at staten kan bruke noe mer penger i dårlige tider og være ekstra forsiktig i gode tider. Norsk økonomi går nå svært godt, og regjeringen bryter denne regelen i årets reviderte nasjonalbudsjett.

Siv Jensen spiser pølse under Frp's landsmøte for et par uker siden. Nå har hun lagt fram et revidert nasjonalbudsjett der oljepengebruken øker.  Foto: Harry Tiller

Saken oppdateres.

Mange økonomer er svært kritiske til budsjettet, særlig til at finansminister Siv Jensen (Frp) forsyner seg med nye sju milliarder kroner fra oljefondet. Mens oljepengebruken i budsjettet som ble vedtatt sist høst var på 2,7 prosent av fondets verdi, er prosenten nå steget til 2,9.

Hvis Arbeiderpartiet hadde hatt regjeringsmakt og skrudd opp oljepengebruken på denne måten, samtidig med at økonomien går godt, ville Høyre etter all sannsynlighet brukt sterke ord og kalt budsjettet uansvarlig. Høyre har tradisjonelt vært svært påpasselig med å holde de offentlige utgiftene nede. Når de nå leder en firepartiregjering, står de for en annen politikk.

LES OGSÅ: Det reviderte budsjettet gir nye jordmorstillinger til Trøndelag

At fire partier har innflytelse på pengebruken, kan være noe av årsaken til at Siv Jensen bruker mer oljepenger. Alle fire vil ha bevilgninger til sine hjertesaker. Det er ofte snakk om mindre summer, men når pengene blir spredt på mange områder, blir totalbeløpet høyt.

Siv Jensen unnskylder seg blant annet med store ekstrautgifter til fregatten «Helge Ingstad». Elbilsalget, som blir høyere enn ventet, og utsettelsen av salget av klimakvoter fører også til at det er blitt fristende å bruke mer oljepenger i stedet for å kutte på andre områder. Prioriteringen burde vært mye hardere.

LES OGSÅ: Mister tre milliarder på økt elbilsalg.

Finansministeren kan påpeke at regjeringen ikke bryter med handlingsregelen. Men de bryter altså med en annen regel som er svært viktig. Staten må bruke mindre penger i gode tider, for å ha noe å gå på hvis det oppstår problemer, som under finanskrisen og da oljeprisen falt kraftig. Vi må også sette av penger til framtidige generasjoner. Det er verdt å merke seg at både Unge Venstre, Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Høyre mener det er helt feil å øke oljepengebruken i gode tider.

Økonomene mener vi må tråkke på bremsen for å dempe farten i norsk økonomi. Det er det Norges Bank gjør når de hever renten. Regjeringen tråkker derimot på gasspedalen.

På forsiden nå